Pablo Iglesias i l’internacionalisme estatalista

22.12.2014

Bé, ja hem assistit al desembarcament a Catalunya del nou salvapàtries espanyol, el senyor Pablo Iglesias, i com tot bon salvapàtries mesetari ho ha fet en nom de la sacrosanta unidad de España, sí, amb la n amb bigotet d’Adolf. Sé prou bé al dir això que els seus fans —i els titllo de fans perquè el fenomen del senyor Iglesias és més el d’una estrella del show bussines que no pas el d’un polític realment d’esquerres— diran que ell no ho ha dit pas, això de la unitat d’Espanya en el termes amb què ho faig jo, però la seva actuació d’estrella mediàtica davant dels fans catalans va tenir com a fons aquesta unitat. (Recalco això d’estrella mediàtica, perquè sempre he cregut, amb Gramsci, que l’esquerra ha de funcionar com a intel·lectual col·lectiu, lluny al màxim possible de lideratges.)

Pablo Iglesias

Pablo Iglesias

Però seguim. ¿Què en podemos dir de la seva afirmació que ell no s’abraça ni a Mas ni a Rajoy, en un clar atac a un polític d’una formació, la CUP, que mira d’harmonitzar drets nacionals amb drets socials? Doncs en podemos dir això: quan un polític d’esquerres dilueix el “dret de decidir” d’un poble en un “dret de decidir” genèric, sense detallar-ne res exactament, exerceix simplement la demagògia i no s’abraça ni a Mas ni a Rajoy, és cert, sinó directament al cadàver corrupte de Franco, que ho va deixar tot atado y bien atado, fins i tot la cua de cavall troià del senyor Iglesias.

Mirin si ho va deixar tot plegat de ben lligat que fins i tot algú que ens ve a redimir de la “casta” amb una fúria expressada a totes les televisions, fins a esdevenir-ne una mena de Belén Esteban del toreig dialèctic, acaba proposant-nos un programa econòmic socialdemòcrata, redactat per un personatge que es va estar donant classes als EUA fent veure que s’havia hagut d’exiliar d’Espanya, on no el perseguia ningú. Sí, un programa socialdemòcrata. ¿Vostès han vist enlloc d’Europa que les “castes” no proliferin igual sota una economia d’“esquerres” —ho poso entre cometes, perquè per mi Keynes no era res més que un economista de dretes humanista— tan tèbia com la de l’Estat del Benestar? Per aplicar Keynes ja hi ha els socialdemòcrates de tota la vida. De l’esquerra veritable, se n’esperen unes quantes coses més. Per exemple, la revolució. Capgirament del sistema econòmic, nacionalitzacions, trencament amb l’Europa del capital, detenció dels corruptes i dels jutges prevaricadors, depuració de l’exèrcit i de les forces de l’ordre que han defensat l’ordre capitalista injust —no n’hi ha, de just—; en definitiva: refundació de les bases de l’estat, entre les quals hi ha les territorials.

Sí, senyor Iglesias, ¿què ens en diu, del dret d’autodeterminació dels pobles? ¿Res? Perquè això era el que li preguntaven els membres dels moviments independentistes d’esquerres de Catalunya. Els estatalistes no en són mai, d’internacionalistes, encara que s’ho pensin i se n’omplin la boca. L’internacionalisme estatalista és una simple fal·làcia. Marx, en una carta a Engels, es preguntava sobre Irlanda: “¿Què hem aconsellar als obrers anglesos?I ell mateix es responia: “L’autonomia i independència d’Irlanda respecte a Anglaterra.” I el mateix Marx, el 1866, va atacar durament Bismarck i Garibaldi com a creadors de grans “nacions”. Per la seva banda, Lenin, en l’assaig Dret de les nacions a l’autodeterminació va desenvolupar l’opinió de Marx dient: “Marx creia que a Irlanda l’alliberaria no el moviment nacional de la nació oprimida, sinó el moviment obrer de la nació opressora”. Sí, amics de Podemos, ho han sentit bé: la classe oprimida de la nació opressora és la que ha d’alliberar els pobles sotmesos. No oblidi, amic Iglesias, que tots els moviments d’alliberament anticolonials han sigut d’esquerres. No hi ha internacionalisme possible sense igualtat. L’internacionalisme no es pot donar mai si hi ha opressions nacionals. Lenin dixit. Precisament no estar a favor de la llibertat dels pobles és una símptoma clar de pertànyer a la “casta”.

Acabo amb una abraçada al senyor Mas, que en això de l’alliberament del pobles, i només en això, ¡esclar!, ara com ara és més d’esquerres que vostès. I amb tot, jo sí que estic contra les retallades. No ho veig tan clar que vostès també hi estiguin amb el seu miserable programa socialdemòcrata. ¿Ja han entrat en el joc del possibilisme? Per fer això ja tenim el PSOE.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

20 Comentaris
 1. Per la mateixa raó que van votar el canvi del Felipe i el canvi d’Aznar, ara votaran el canvi de Pablo Iglesias. Però ara i abans el pollastre el seguirem pagant les classes populars d’aquests nostres Països catalans (a falta d’un altre nom). Ara i abans, sempre, serà a costa de les nostres costelles. Això ho saben aquests catalans que pensen votar-los? O és la seva manca d’informació o bé el seu nacionalisme espanyol el que no els deixa veure la realitat?

 2. De moment encara no ha explicat com s’ho farà per acabar amb la casta. Una casta que molts comencem a sospitar que ell mateix en forma part. Tot i que segurament encara no ho deu saber, perquè normalment un geperut no es pot veure la gepa.

 3. Pablo Iglesias hauria d’anar amb molt de compte amb la casta que se li està introduint dins del seu partit. Al País Valencià, hi ha col·lectius locals de Podemos que han recollit dretans i ultradretans que fa quatre dies votaven el PP i d’altra gentola. Hi ha membres de Podemos que, en matèria lingüística (vull dir en si el valencià ha de ser la llengua de l’ensenyament, etc. etc.), es comporten, no com la casta democràtica espanyola, sinó com la supercasta del franquisme. En fi, menys cantar “L’estaca” i més lectures marxistes, tal com el senyor Camps sembla suggerir.

 4. Gratem una mica. Pablo Iglesias és un instrument fabricat pel senyor Lara (artífex també de C’s), i promocionat a les seves cadenes de televisió. Si ell se n’adona o no de què és només un titella no ho sé, però tan bon punt deixi de ser util a certs interessos el faran caure amb la mateixa rapidesa que l’han fet pujar.

 5. Molt penós el article
  . Per primera vegada, algú pensa per lliure y no incorpora “lo procés” i parla de alliberament.
  ¿Teniu po?
  Estem representats fins i tot la cague. Estit fart de lo correcte indepe.

 6. A hores d’ara, a la Espanya arcaica, es dir, sense Catalunya, el nivell de decepció política es tan gran que cap partit dels que hi ha ho pot arreglar. Aquest senyor ha estat ensenyat en les escoles de la gran Espanya i amb el mateix ample de visió que ells o l’equivalent als cavalls, amb morralet per no sortir del cami.
  si nosaltres no ens procurem la salvació menys ho feran els de fora.

 7. Poseu-vos-hi fulles, però Iglesias s’ha situat molt més a favor del procés que qualsevol altre polític espanyol. Garanteix, com a mínim, la possibilitat d’un referèndum vinculant. I no obstant tots els independentistes se li han tirat a sobre per una relliscada (greu) com la de referir-se a l’abraçada entre Mas i Fernández. Iglesias va venira marcar territori, perquè sap que en unes generals el vot de Catalunya és sempre decisiu, però potser caldria no desviar l’atenció. De tots els enemics del procés, ell és el que ho és menys. Interpreto les crítiques, histèriques en molts casos, com un atac de nervis. La realitat, no obstant, és que personalismes a banda, més enllà del procés, la CUP està més a prop ideològicament de Podem/os que no de CiU. I qui no ho vulgui veure és que està encegat per les il.lusions independentistes a qualsevol preu.

 8. No em considero un fan del Sr. Iglesias i crec que difícilment es podrà escapar d’un nacionalisme espanyol (el que consisteix a voler fer de l’Estat una única nació) que no és, ni de bon tros, patrimoni de la dreta entre l’electorat estatal, però no m’agrada el to visceral i profundament menyspreatiu que respira aquest article. El discurs d’Iglesias i de Podem és prou complex i eloqüent per haver repolititzat en el millor sentit de la paraula una ciutadania que s’havia quedat sense referents. (També ho ha fet el discurs i la capacitat mobilitzadora de la PAH d’Ada Colau, i em sembla que, ideològicament, no són coses tan diferents.) Si, efectivament, el Sr. Lara fa servir Podem com a estratègia per salvar la unitat d’Espanya, ‘chapeau’ pel Sr. Lara! No hauria dit mai que fos tan intel·ligent!
  En tot cas, és evident que l’emergència de Podem suposa un desafiament per a l’independentisme, i no crec que mensyprear visceralment Podem sigui la millor estratègia per afrontar-lo.

 9. Lectora de Núbol desde Madrid, aprendí catalán por correspondencia y escuchando a Raimon, Llach o Pau Riva; amante de la lengua y la cultura catalanas. Votante de IU y esperanzada con PODEMOS, me parece vergonzoso que el autor de este artículo, ya desde la primera frase, sólo sepa descalificar: “… España, sí, amb la n amb bigotet d’Adolf”. Todo lo que diga después, no lo sé, pero tampoco me importa. ¿Qué criterios sigue Núbol para publicar?

  • El problema del debat “nacional”, Gloria, és que sovint esdevé debat “nacionalista” en el pitjor sentit de la paraula i no en el sentit –considero que molt legítim– de l’aspiració d’una nació a ser estat. El problema, Gloria, és que hi ha “nacionalistes”, en aquest sentit més negatiu, tant entre els espanyols com entre els catalans. Jo també crec que cal més seny, racionalitat i diàleg. Salutacions cordials

 10. S’ha de reconèixer la capacitat d’aquesta gent per bregar amb la pedra filosofal de la política 2.0: el relat i la seva propagació fora dels canals “clàssics”. Això els permet arribar a sectors impermeables al relat dels partits convencionals i situar-se a tiro de fer el “sorpasso” al PSOE al primer assalt. L’expectativa de vampirització sobre l’esquerra tradicional (UI-IC) és espectacular. I això des d’un punt de vista del pluralisme en sentit cultural és una mala notícia, ja que en aquests termes, Podemos practica un mesetarisme molt menys acomplexat que IU. En aquest sentit, res de nou al front de l’oest. O si, el perill de tornar a creure que “una altra Espanya és possible”. Per què molt em temo que la cosa no va per aquí:
  http://santics.blogspot.com.es/2014/12/conversa-amb-un-amic-de-podemos.html

 11. Saben aquell que diu que a un paio li agafen corrípies i corre cap al wàter i al trobar-lo ocupat truca a la porta i diu: “¿Podemos?” I el de dintre li contesta: “Se va pudiendo”. Doncs això, vayan pudiendo (sin doble intención).

  • He de reconèixer que m’he fotut un panxó de riure, amb l’acudit. Jo que em pensava que vostè era més seriós que un plat de faves, però veig que té un bon sentit de l’humor.

   Bon Nadal a vostè i a tothom. (Això de felicitar el Nadal deu ser casta, oi?)

 12. Amic López, encara que li sembli que sóc seriós com un plat de faves (m’ha agradat molt recordar la frase!), li haig de dir que tinc una vena humorística, o més aviat sarcàstica, que m’haig de refrenar, perquè si no se m’enfaden els lectors. Ja havist que dir allò de “la n amb bigotet d’Adolf” ja m’ha costat l’emprenyada d’una tal Gloria madrilenya que té tan interès per Catalunya que escriu “núbol” amb b alta i Riva amb v baixa i que no coneix la nostra tradició pitarresca. ¿No podem ni fer conya d’una pobra lletra a la qual li han volgut fer pagar el gasto de fer de símbol de “la españolidad”? Fins i tot, la tal Gloria, en connivència amb un tal Pla, res a veure amb el gran escriptor empordanès, demana que no em deixin publicar més a “Núvol”, la molt demòcrata.

  Això sí, com a poeta sóc com cinc plats de faves!

  • Benvolgut Sr. Camps, ja ho sé que vostè té una vena humorística perquè des que publica a Núvol li vaig llegint els articles amb molt d’interès i gust. Es pot dir que els espero amb candaletes i no exagero, són una lliçó en tots els sentits, començant pel de la llengua. Com a poeta, li seré franc, el desconec. I no per culpa seva ni de la poesia, sinó meva del tot. Sóc un tros de suro, un d’aquells inútils que no s’hi ha esforçat prou, sóc un mal lector de poesia, a mi el que m’agrada és tirar milles amb la prosa. I no es pensi que no em dol, de vegades donaria no se què per saber apreciar-la, sobretot quan escolto o llegeixo algú que hi entén, que s’hi entusiasma i em provoca enveja. Ara: també li haig de dir que la meva base cultural és molt pobra, ningú me n’ha ensenyat i jo tampoc sóc gaire eixerit en aquestes qüestions.

   Acabo. Perdoni la franquesa i que l’hagi atabalat amb les meves parides. Una forta abraçada.

 13. No m’atabala gens, sr. López. Al contrari, li agraeixo els elogis, i no m’ho crec pas això de la base cultural pobra: escriviu amb una llengua excel·lent.

 14. No ens equivoquem. Podemos , un logo (bandera?) de color morat com el pendó de Castella. Un Color amb el Símbol del Cercle Blanc. Un messiànic lider que ens redimira de “la casta” amb un programa socialdemòcrata. Un Lider amb un discurs entre populista, religiós, maoista i modernet . Un Lider amb camisa de franel·la i un vici-lider amb ulleres de pasta. Tot recorda Suresnes, 1974, sense tics il·lustrats.
  Un Lider. Un Estat Central. Una Revolta sense Revolució.
  Qui avui és amic del poble desheretat, demà en pot ser-ne el destructor.