Fundació Tàpies. Tres mil anys d’amistat

11.12.2015

La Fundació Tàpies ha donat el tret de sortida dels actes de celebració dels 25 anys, que s’estendran fins dijous 17 de desembre amb xerrades, presentacions, concerts i visites comentades a l’exposició Tàpies. Col·lecció d’artista. L’acte ha estat oficiat pel nou director de la Fundació, Carles Guerra, i ha comptat amb la presència de l’alcaldessa Ada Colau.

Carles Guerra a la Fundació Tàpies

Carles Guerra a la Fundació Tàpies

Carles Guerra ha convocat per a aquesta commemoració els tres directors que l’han precedit en el càrrec des que la Tàpies es va fundar l’any 1990. En les seves intervencions Manuel J. Borja-Villel (1990-1998), Nuria Enguita Mayo (1998-2008) i Laurence Rassel (2008-2015) han recordat el seu pas per la fundació i la seva estreta relació amb l’artista i la família. Per Borja-Villel la Tàpies ha estat exemplar en la manera com ha abordat críticament l’obra de l’artista, però també en el model d’institució i la seva relació amb la ciutat. Enguita Mayo ha dit que la Fundació Tàpies és l’i+D de l’art contemporani a Barcelona i ha valorat positivament que hagi estat capaç de mantenir l’esperit fundacional, en sintonia amb aquella noció de Tàpies que ‘l’art és una manera de ser en el món’. L’exdirectora ha agraït la complicitat i la confiança de la família durant els anys que hi va treballar i ha desitjat el millor per a la institució ara que “s’obre una etapa difícil però esperançadora”. Laurence Rassel ha recordat que va entrar quan la fundació es trobava en plena reforma arquitectònica, que va consistir en crear un nou espai que permetés “experimentar, posar a prova què pot ser o entrar en una exposició, i quins són, en definitiva, els límits d’un museu, que segons Rassel, ha de ser “un lloc de risc màxim i empoderament”.

En el seu parlament Carles Guerra ha recordat Antoni Tàpies i el seu fill, tots dos molt enyorats, i ha afirmat que “la continuïtat de la fundació passa per imaginar una missió tan pertinent com la que ells van posar en marxa. La Tàpies és una institució necessària en uns moments d’emergència social en què la cultura ha estat menystinguda”. Guerra ha recordat que l’obra de Tàpies es va desenvolupar també en un context històric difícil, marcat per la foscor del franquisme. “Les anomalies politiques ens han donat caràcter i estan a la base de la nostra modernitat”. Per Guerra, la Tàpies ha de treballar per la transformació social, però també per la cultural i l’emocional. El nou director ha acabat amb la lectura d’un text de Tàpies, titulat Tres mil anys d’amistat, que diu: “En aquest sentit, pensi’s que el mot amistat, a més del seu sentit corrent d’afecte o intel·ligència mútua, també inclou una certa idea de possessió. Els amics, els llibres, la música, els objectes d’art…, no són fructífers si no són ben nostres, si no els invoquem i en fem un cos de comunió constant”.

L’acte ha reunit la plana major de la cultura de Barcelona, artistes, gestors i comissaris. En sortir m’he trobat en Perejaume, que ha escrit tant i tan bé de l’obra de Tàpies i que m’ha acomiadat amb una frase molt oportuna: “Quan siguem joves ho tornarem a fer tot”.

La festa continua aquesta tarda amb un concert i activitats gratuïtes. Més info aquí.

Etiquetes: