Aramburu: “Se están fabricando seres humanos fallidos en Cataluña”

3.05.2017

L’escriptor Fernando Aramburu (Sant Sebastià, 1959) ha presentat la novel·la ‘Patria’ al Parlament Europeu, on ha afirmat que “masas de personas agitando banderas es una manera de no ejercer la inteligencia” i ha afegit sentir una “gran pena” pel fet que s’estigui instruint a menors d’edat a Catalunya, fomentant en menyspreu i l’odi a Espanya. “Creo que se están fabricando seres humanos fallidos y eso me causa una gran pena”, ha afirmat durant la presentació del llibre. Recuperem l’article que Patricia Gabancho va fer de la seva novel·la Pàtria.

Fernando Aramburu | ©C.P. Planeta de Llibros

 

Patria. la gran novel·la fallida

Patria, de Fernando Aramburu, ha estat la novel·la més venuda en castellà per Sant Jordi i, des d’aleshores, em sembla que ha collit encara un altre premi. En tot cas, acumula edicions, lectors i elogis. Tot comentant això amb un amic, del tot favorable al llibre, li deia que em semblava una novel·la tramposa. I ell em va replicar: si no us agrada, per què no ho argumenteu? Doncs fem-ho.

Patria (Tusquets) vol ser una descripció punyent, allargada en el temps, de l’efecte de la violència sobre la societat basca. De l’efecte moral de la violència. I sobretot pretén ensenyar les dues parts del conflicte, a través d’un grup de personatges organitzats en dos nuclis familiars, l’un abertzale, l’altre diguem-ne víctima. El pilar de cada nucli és la mare, la dona. Dues dones, doncs, separades per l’opció política –tot i que va més enllà–, que havien estat amigues de petites. Una metàfora, que és fàcil endevinar que s’ha traduït en la realitat més d’una vegada.

Però es tracta d’una novel·la i, per tant, els personatges han de tenir vida i carn i avatars. Són dues famílies complexes, amb experiències humanes –vocació, amor, relacions complexes–, entre les quals es cola, com no podia ser altrament, l’estigma de la separació, en la forma de conflicte d’identitats, de llengua, de respostes. Tot sembla contaminat. És el que pretén l’autor. Està ben descrit l’ambient de vigilància i suspicàcia, de pressió sobre una part de la societat a la qual es fa sentir intrusa, de perill constant, d’ofensa: segurament era això, el típic territori “enemic”. La novel·la, que té una estructura densa, construïda a partir d’escenes, salta d’una cosa a l’altra, va endavant i va enrere, desplega una certa filigrana literària (no del tot agradable, però això va a gust del lector). Ara bé, si tot això és lícit i és acceptable, anem per la trampa.

Que consisteix a degradar moralment el món abertzale. La família que té un membre d’ETA és primitiva i mesquina, amarga; no té convicció sinó mimetisme amb l’ambient tancat d’una població propera a Sant Sebastià. No hi ha raons sinó fanatisme. Hi ha un tracte aspre entre parents i amics, hi ha abús d’autoritat, hi ha manca d’amor. La família “víctima” –el fill etarra mata o participa en l’assassinat del marit de la dona protagonista–, per contra, és molt més humana i consistent: la podem entendre, podem fer-nos una idea de què sent, què busca, què necessita. S’hi pot empatitzar. La mare de l’etarra és una dona sense horitzó ni lluita, que va com un autòmat de la “mani” pels presos a la visita de la presó llunyana, al gruny del marit i la crueltat envers la filla incapacitada. És un monstre sense sensibilitat. Pitjor encara: aquest és un món sense solidaritat, que és una paraula clau i vertebradora de l’univers abertzale.

I el món abertzale és un món de fanatisme sense ideologia ni raons. És cert que l’autor concedeix un espai a les tortures de les sòrdides casernes llegendàries, però el món de la presó és un món sense nord i, sobretot, sense raons. Afortunadament, l’univers etarra ha evolucionat, allunyant-se de la violència i mirant de construir vies democràtiques, però difícilment un militant, sigui quina sigui la seva trajectòria interior, renegui del passat. El pot aparcar, qüestionar, rebatre internament, però sempre queda el pòsit de “és el que s’havia de fer”, un cert heroisme, un compromís. No estic justificant la violència, això queda lluny de la meva intenció: estic dient que un autor que es planteja l’ambició d’Aramburu té l’obligació d’entendre allò que descriu. L’estúpida frivolitat que l’autor atribueix als etarres que, en un moment, de sobte, diuen puf! s’ha acabat, he llençat la meva vida, no és coherent. I si no sap transmetre la veritat d’aquesta terrible experiència, és que no ha entès res. I això és particularment greu en una novel·la dual, que vol posar de costat els dos mons enfrontats. Doncs resulta que un dels dos és fals.

I això passa també amb el context. Estem a anys lluny de les subtils descripcions d’un Bernardo Atxaga, que et permet entendre la qualitat d’una resposta (armada) que, potser sí que era inútil –la lluita armada sempre acaba sent-ho–, però tenia un arrelament en la consciència basca, com a mínim en l’origen. Per entendre’ns, quan llegeixes la novel·la no tens cap dubte que l’autor ha pres partit per un costat d’aquesta societat escindida i que els “seus” són les víctimes. Noble opció, i legítima, però que llasta la novel·la en la seva capacitat d’entendre la societat basca i, per tant, d’establir els ponts que hauran de reconstruir una convivència que encara trigarà. Sense el necessari equilibri entre els dos mons, que no hi és per enlloc, el gest final de buscar i demanar el perdó és banal i sobrer. No es tracta de perdó, sinó d’entendre el que ha passat, allò que és herència i allò que és sentència. I, per cert, la política no hi treu el nas per enlloc, i la política ha jugat un paper fonamental en el conflicte basc. Hi falten, així, elements.

Aquesta és una novel·la “constitucionalista” que no se situa en l’òrbita de cap partit concret –però sí d’un bloc concret– i que defensa la superioritat moral de les víctimes, cosa que l’autor ha reblat en alguna entrevista. Per tant, no és una indagació, sinó un judici de part, que pot resultar atractiu o opressiu, segons es miri, però que no va al fons de la veritat. Que ven allò que no és. Que tinc la sospita que l’autor no ha volgut que fos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

11 Comentaris
 1. Just el que vaig pensar quan la vaig llegir. I encara una baula més d’aquesta posició partidista: al capellà abertzale, a part de la mostra evident de poca caritat cristiana, li put la boca (físicament), amb la intenció de l’autor, sospito, de fer-nos-el més repugnant…

 2. Si l’autor hagués volgut fer el que li demana l’articulista, la novel·la seria fallida. Però em sembla que ha escrit el que volia escriure. O una cosa semblant. Que estiguem d’acord o no amb els seus plantejaments no fa bona o dolenta la novel·la.
  Dit això, no m’atreu la trama i l’estil no m’agrada tot i que hi ha un esforç estílistic encomiable).

 3. Hi estic plenament d’acord amb l’autora. Fernando Aramburu, malgrat l’esforç evident per mantenir una certa equidistància ideològica, pren partit per una banda del conflicte: el de les víctimes. Personatges més rics i treballats, davant l’esquematisme amb el què descriu el món abertzale.

 4. Mare meva, de vegades, crec que hem perdut el nord.
  Quan una persona mata a una altra, a sang freda, i pel simple fet de pensar diferent (o no pagar l’extorsió)… de qui ens hem de posar de costat? I si em poso a la pell del terrorista, que per defensar els seus ideals, hagi d’assassinar algú (que compra en un supermercat, que està prenent una cervesa, que surt d’un pàrquing…), només ho puc entendre des del fanatisme més absolut. Sinó, no ho puc entendre. No puc.
  El meu marit va néixer a San Sebastian, però com que és fill d’immigrants, no es pot considerar euskaldun… i mai li han considerat. “Los ocho apellidos vascos” no és una broma. De petit, li va preguntar a la seva mare, que “perquè ELLS eren millor que els seus cosins d’Alacant?”. Ha crescut amb la por, amb un atemptat al costat de casa, amb “cascots” de cotxes bombes que queien al pati de l’escola, i ensenyant el DNI per a demostrar que era vasc.
  Bé, mentida, era un “maqueto”, i desitjant que no parli euskera, perquè el dia que els maquetos parlin euskera, haurem de canviar d’idioma.
  Per desgràcia, per alguns, no és vasc el que viu i treballa al país vasc, ni tampoc els que hi han nascut.
  Això sí, ara que viu a Catalunya, és més vasc que mai. Com “mola” dir que el teu marit és vasc! (encara que sigui fill d’immigrants).
  No estic d’acord en que la família del terrorista és mesquina… la filla, és un personatge fantàstic, i ha crescut amb aquells pares… és una familia com una altra. Com totes. I la de la víctima, no és massa diferent. Un fill que està fet pols, i una filla que es casa amb un desgraciat…
  I que l’etarra demani perdó, és precisament el que el fa més humà. Perquè és el que molta gent espera que facin… perquè per a defensar el que un pensa, no fa falta assassinar.
  De vegades penso, que no sé qui ha caigut a la trampa de qui.

 5. La novel·la enganxa, està ben escrita i està clar que l’autor es posa més al costat de les víctimes. I què? No és pas un manual d’història. És una novel·la.
  La lluita d’un poble per aconseguir la llibertat és molt legítima, però hi ha coses que no ho són. I entenc que això ens fa ràbia als que lluitem per aconseguir aquesta llibertat. És clar. Però hi ha accions i fets injustificables.

 6. Lástima que una excelente reseña, con argumentos muy razonables, resulte estropeada por culpa de unas comillas, que pretenden estigmatizar políticamente un término tan noble como CONSTITUCIONALISTA.
  Aunque acaso en esas comillas esté el DNI ideológico de la reseñista…

 7. Con tener un apellido vasco, parece ser que ya puede uno dar lecciones sobre el conflicto político en Euskalerria. Y vender muchos libros a cuenta de ello. Mucha superficialidad y avaricia. Y punto.

 8. Que algú s’atreveixi a fer una critica com aquesta d’una novel•la com Pàtria, nomes pot esser producte de la manca de capacitat cultural del “prosessionisme” i tots el seus acòlits. Pàtria fa un relat de les víctimes i els victimaris, també queda clar que en ells, els victimaris, també en son de víctimes: a la casernes de la guardià civil, a les presons i –especialment- de la seva pròpia consciencia. De fet, el temps dirà que aquesta novel•la passarà al cànon de la novel•lística en llengua espanyola i de l’obra de la patriota bonaerense veurem que en quedarà……

 9. Ah, vale, és fallida perque vosté no està d’acord amb la perspectiva de l’autor. jo podria dir amb la mateixa rotunditat que només el fanatismo podria sostenir la dinámica terrorista quan es veu la derrota inminent devant l’Estat.

 10. No és superioritat moral de les víctimes (que no han escollit ser-ho, no són ni bones ni dolentes, són). És la maldat moral dels terroristes.