Els rossinyols fan el Viatge de les Arts

Aquest petit veí primaveral que canta tan fort és molt discret i un cop calla ja no el veiem més, amagat al més profund dels boscos.

Visc prou a prop d’un petit poble ben comunicat, vaig a Barcelona gairebé totes les setmanes, de tant faig una passejadeta pel món amb recursos limitats i també tinc Internet, que em connecta amb molta gent.

Visc enmig del camp, en una casa mig privada i mig pública (un centre d’art contemporani, la meva llar), la Nau Côclea, navegant en aquest moviment periòdic de les estacions. Les nits d’insomni veig sortir la lluna per l’esquerra i posar-se per la dreta de la finestra cinc o sis hores més tard. Estic present quan el sol de març reflecteix al sostre de la meva habitació l’aigua de la bassa, passo una mica de fred quan en fa i obro les finestres de bat a bat quan a l’estiu toca i deixo que la tramuntana refresqui la casa. I en aquest compàs del rellotge universal he après a conèixer i a esperar, cada any, els rossinyols.

El rossinyol, com l’oreneta, arriba a principis de la primavera, un dia o altre, dependent de la calor, dels insectes i de tantes altres coses. Ve del sud, de l’Àfrica, va cap al nord, i els que estimem el paisatge sonor l’estem esperant i el reconeixem quan arriba. És un ocell i també és un so, un cant: tant cridaner i refilador, és també amic del silenci perquè només d’un silenci profund i nocturn, no adormit, sorgeix l’aprenentatge de l’escolta que ens permet identificar-lo.

Juntament amb el cucut i el colom, el cant del rossinyol és un dels més fàcils de reconèixer. El cant del rossinyol és un dels més forts i variats dels cants d’aus que podem escoltar.

Per què canta el rossinyol? Perquè migra i ve a visitar-nos cada any? On va i on es queda? Vet aquí un misteri per a tants de nosaltres, un misteri a la porta de casa. Perquè aquest petit veí primaveral que canta tan fort és molt discret i un cop calla ja no el veiem més, amagat al més profund dels boscos.

És pensant en aquestes preguntes del nostre amic tan poc conegut, que descobrim un altre rossinyol, el rossinyol cultural. Precisament perquè vola cada any de sud a nord, de l’Atlas africà a les muntanyes d’Escandinàvia, el rossinyol ha esdevingut per als pobles d’Europa un símbol de llibertat i de la dissolució de les fronteres: no hi ha límits per al petit rossinyol, que, a diferència dels poetes que el canten, viatja lliure i va allà on vol. El seu cant inconfusible ens uneix, de nord a sud en un mateix acte de reconeixement: rossinyol de dia, rossinyol del silenci nocturn.

“Rossinyol que vas a França, encomana’m a ma mare, i a mon pare non pas gaire perquè m’ha mal maridada…” “Rossinyol dindirindín, faite me aquesta ambaixada i digau lo a mon ami que jo ja sóc maridada”… L’ocell lliure que va a França i troba la mare de la noia malmaridada, l’ocell que mor cantant d’amor mentre mor també el malalt enmig de la nit, al poema de Keats. O l’ocellet egoista que només s’escolta ell mateix com diu Josep Pla, o l’ocell saberut del qual Erik Satie feia burla perquè deia que tenia talent però gens de “cultura artística” .

Les coses es mouen molt al món dels homes, darrerament més que mai; a la natura torna la primavera i torna el rossinyol. Segurament per a ells les nostres cabòries són poca cosa. O no tant, perquè amb l’afany de controlar-ho tot, a més d’un rossinyolet anellat, qualsevol dia, li demanaran el passaport.

Amb l’ornitòloga Eloïsa Matheu especialista en cants d’ocells i la cantant i musicòloga Laura de Castellet la Nau Côclea de Camallera us proposa tot un dia dedicat al rossinyol al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, el 18 de maig d’enguany. Aprèn a reconèixer el seu cant, i coneix cançons, poemes i històries de rossinyols. Si voleu saber més consulteu www.naucoclea.com

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació