El cas Carme Fenoll

4.02.2017

“Quan contracto algú ha de ser molt competent i intel·ligent. Però el que em preocupa més és si aquesta persona s’enamorarà d’Apple. Perquè si això succeeix, tota la resta ve tot sol perquè sé que aquesta persona farà el millor per Apple”.
Steve Jobs 

Carme Fenoll concedint el premi L’Abanderat

Carme Fenoll és bibliotecària i va començar a exercir la seva professió com a cap d’una petita biblioteca a Palafrugell. La seva activitat era intensa, innovadora, tecnològica, intel·ligent i propera a la gent, és a dir, social. Aquesta activitat va arribar al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que li va proposar ocupar la plaça de bibliotecària més important del país. L’aposta del conseller va ser sorprenent i arriscada, una noia d’un poble petit amb l’experiència d’una petita biblioteca pública havia de dirigir totes les biblioteques de Catalunya. Però el conseller Mascarell no va triar aquesta bibliotecària jugant als daus. Ferran Mascarell és dels pocs polítics cultes d’aquest país i coneix profundament les biblioteques, la seva evolució i sap perfectament el paper que les biblioteques han de tenir en el futur de la cultura de Catalunya en un món global i tecnològic.

La Carme Fenoll va assumir el repte i l’esforç personal de venir cada dia de Palafrugell a Barcelona i dirigir tot un servei de prop de 400 biblioteques públiques i, com deia el nostre apreciat Pep Guardiola, cada dia s’aixecava aviat i començava a treballar prompte amb empenta i ganes impressionants. La Carme, en aquest darrers anys, ha mobilitzat i ha engegat mil projectes innovadors, ha treballat amb editors, escriptors, llibreters, bibliotecaris i lectors de tota Catalunya com mai s’havia vist. Cada setmana viatjava per tot el territori a visitar biblioteques, a fer actes, jornades i presentacions de promoció de la lectura; a més organitzava mil reunions amb una lucidesa impressionant. Molta energia i capacitat de treball que traspassava el seu horari laboral mil i una vegades. I sabem tot això perquè ella mateixa ho feia públic a les xarxes socials i a la seva agenda oberta a Internet, la qual cosa demostra un bon exemple de gestió i transparència innovadora que pocs segueixen actualment. Ella era i és més que una bibliotecària, és una activista cultural present a la xarxa a favor del talent dels escriptors i de les biblioteques. És la seva veritable passió, està enamorada de les biblioteques i realment ha nascut per això. Mascarell no es va equivocar, va portar aire fresc a un sector molt professional però poc reconegut de la societat catalana. Els resultats d’aquests cinc anys de “peonatge” han estat molt positius i si Carme Fenoll no ha pogut avançar amb més projectes ha estat per la complexitat i burocràcia que s’ha trobat. Lligar el talent viu de la cultura amb l’administració és sempre molt complicat. A favor ha trobat l’estima dels escriptors, artistes i sobretot bibliotecaris de tot el país.

Ara han passat cinc anys i l’administració decideix fer un concurs per a estabilitzar les persones i el primer que fa és nomenar un tribunal per a la plaça més important de les biblioteques de Catalunya, en el qual només un del seus membres és bibliotecari! Cosa que no passa en cap lloc del planeta. Us imagineu triar un director d’un hospital on només hi hagi un metge en el tribunal, o triar un catedràtic on només hagi un professor especialista en la matèria, o que en una empresa determinada a l’hora de contractar un gerent o un cap de vendes es triï sense consultar experts en el negoci en qüestió? És simplement surrealista. Per cert, el Col·legi Professional dels Bibliotecaris de Catalunya com a mínim s’hauria d’haver sorprès davant d’aquesta composició del tribunal. Però el problema de fons és el de sempre i que no acabem de superar en les administracions a l’hora d’abordar els processos de selecció? Els concursos i oposicions serveixen realment per a triar els millors professionals? Es valoren realment les capacitats i els coneixements, les habilitats de lideratge, la qualitat del treball ben fet, la dedicació i la productivitat de la feina, els projectes realitzats i els seus resultats, la innovació i visió de futur? O en canvi es valora tenir el carnet del partit, els punts dels barems imposats pels sindicats o els favoritismes i amiguismes amagats de sempre? És veritat que a poc a poc es van fent les coses millor, però malauradament si continuem triant els candidats amb aquests darrers criteris mai tindrem els millors professionals que ens ajudin a fer una administració moderna, tecnològica i innovadora al servei del que necessita la gent.

Carme, gràcies per la teva competència i intel·ligència i sobretot pel teu permanent enamorament amb les biblioteques, els llibres i el talent dels escriptors que fan possible la cultura d’aquest país que tant estimes. Sens dubte, Steve Jobs t’hauria contractat.

 

Dídac Martínez. Director del Servei de Biblioteques de la Universitat Politècnica de Catalunya. UPC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

7 Comentaris
 1. El currículum i l’experiència de l’escollit el fan perfectament vàlid pel càrrec. I això ho diu algú a qui li hagués agradat veure a la Carme molts més anys al càrrec. No cal mentir ni comportar-se com un cretí per defensar el que és obvi.

 2. El problema de la Carme Fenoll és que no té carnet de cap partit, i sense padrins poques possibilitats tenia de mantenir-se al càrrec.
  És una llàstima que en aquest país, els càrrecs es donin més per interessos polítics i de partit que pels mèrits dels aspirants.

  • No Eulàlia. El problema es que la Carme Fenoll ha perdut la oposició. Punt. Perquè la perdut? Doncs perquè no ha demostrat ni aportat més mèrits que l’altre persona que s’hi va presentar. I fi de la història.

   La resta, plors i molt de fum. Per res. Una oposició. Como totes. Perduda. Com milers de persones que cada dia no aconsegueixen la seva plaça i el món continua.

 3. Ni bon dia ni bon hora!
  Com pot ser que si una cosa funciona, i molt bé, es desmunti, doncs això passa a la conselleria de Cultura amb la cap de biblioteques de la Generalitat.
  Si tens una persona que treballa de manera incansable, amb entusiasme, en veus els resultats a mig i a curt termini, com pot ser que no continuï.
  Tot per dir que es veu la feina que ha fet, que voldria fer.
  Mala notícia pel país, un país que vol anar Endavant.
  Només calia veure el seu twitter cada dia per veure l´agenda de la sra Carme Fenoll, incansable, bona líder.
  Gràcies sr Ferran Mascarell , coneixia el món del llibre.

  Hi ha una cita (postal) del sr Jordi Rubió i Balaguer (1887-1982) que la Carme Fenoll ha fet seva
  “M´agradaria
  que tinguessis
  més LLIBRES
  al teu abast”
  Gràcies Carme Fenoll, de debò, i a reveure a

  Jo Biblioteca, Tu Biblioteques,
  Ella Biblioteca, Nosaltres Biblioteques

 4. I qui és o serà el o la nou cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya ?