Diumenge: Doble votació

23.05.2014

Aquest diumenge hi ha una doble cita per votar a Catalunya. A més de les eleccions europees, també es convoca el Multireferendum. Si no esteu molt atents a les xarxes socials, us haureu assabentat poc del que era, segurament només sabreu que a última hora la junta electoral l’ha prohibit, aduïnt que tenia alguna mena d’incompatibilitat amb les eleccions europees (aquesta notícia sí que ha sortit de seguida a tots els mitjans). Però els organitzadors l’han decidit celebrar igualment, ja que no totes les autoritats implicades han rebutjat la instal·lació d’urnes en diferents punts del territori. O sigui que s’espera que hi siguin gairebé totes les anunciades (en el moment d’escriure aquest article només s’ha denegat la instal·lació d’una de les urnes al districte de Sants-Montuïc).

Però què és el Multireferendum? És una convocatòria d’un grup de col·lectius que s’han proposat que la veu de la gent arribi als polítcs de manera organitzada i clara. La idea inicial és de l’associació Som lo que sembrem, que lluita contra cultiu massiu de transgènics a Catalunya i  la Plataforma Aturem el Fracking, entestada en que no continuin foradant el territori perillosament. Però el promouen i li donen suport més de trenta grups preocupats per temes ecològics, d’alimentació, energia i economia en general, incloses la Pah o el Parlament Ciutadà.

En aquesta ocasió et proposen que votis sobre quatre temes que els preocupen:

  • Quin tipus d’agricultura voleu que hi hagi a Catalunya? Hi ha dues possibles respostes: a) Amb transgènics o b) Sense transgènics.
  • Voleu que el Govern de la Generalitat de Catalunya deixi de pagar el deute i els interessos que la ciutadania declari il·legítims? Possibles respostes, sí o no.
  • Voleu que la ciutadania de Catalunya estableixi un control democràtic directe sobre el sector energètic? Sí o no.
  • Voleu que el grup promotor d’una Iniciativa Legislativa Popular pugui sotmetre la seva proposa a referèndum vinculant? Sí o no.

Els tarragonins també podran opinar sobre el Projecte Barcelona World, els lleidetants sobre el subministrament de l’aigua i algunes comarques de Girona debatran la construcció de la línia d’alta tensió.

El vot es pot fer electrònic a través de la seva pàgina web, si tens el teu DNI registrat, o presencial a una de les gairebé tres-centes taules de votació que diferents voluntaris obriran a tot Catalunya el diumenge. A la seva pàgina de facebook pots veure on són i trobar la que et queda més a prop.

El resultat només serà una opinió més o menys escoltada pels que tenen el poder de decisió, segons la seva capacitat de convocatòria.

En aquests temps tan desesperançats, un podria ser derrotista i preguntar-se que per què fer-ho si no és vinculant i encara més, per què fer-ho si encara que fos vinculant no ens farien cas… El cansament és una de les bases de la desmobilització. Però, no ens enganyem, als governants els pica quan la gent opina de manera col·lectiva i organitzada. Al cap i a la fi, som els mateixos que els votem. I si no, per què s’han molestat a prohibir-ho?