Deu anys ben aprofitats

27.12.2015

Es parla molt, últimament, de les petites editorials que han sorgit al nostre país i que s’estan dedicant a fer la feina que les editorials grosses, sotmeses al benefici, han abandonat. Se’n parla molt, sí, però diria que els que ho fan només tenen ulls per a la literatura de creació. I, en canvi, què dir de la literatura de recerca, dels estudis filològics? Sense aquests estudis, cap literatura no és possible. Podríem tenir llibres, i fins i tot gent que els llegís, però no tindríem ni sistema literari ni lectors. No cal ser filòleg per llegir, com no cal ser informàtic per fer anar un ordinador, però, al darrere, cal que hi hagi filologia i cal que hi hagi informàtica. Doncs bé: Punctum és als estudis filològics el que altres petites editorials són a la literatura literària. No tothom ha abandonat el vaixell de l’erudició, és clar, però Punctum és l’exemple d’una manera nova de funcionar, una manera estretament vinculada amb els grups de recerca universitaris, que així es fan visibles a la societat (entengui’s “societat” com una metàfora o com el que es vulgui) o que, si més no, es poden reconèixer entre ells.

Marta Vilallonga i Òscar Bagué

Marta Vilallonga i Òscar Bagué

Aquesta nova manera inclou, com es fa palès amb un cop d’ull al catàleg de Punctum, una cura especial a l’hora d’editar els llibres i les revistes. Ens podríem passar estona comentant aspectes tipogràfics i de disseny, fins i tot el d’unes cobertes que juga amb els colors i les formes geomètriques, lluny d’estridències i de criteris canviants (que tant de mal fan i que, al meu parer, han contribuït a ensorrar més d’una col·lecció). Els llibres que edita Punctum són complicats, perquè són erudits, i l’erudició de seguida tendeix a enfarfegar. En canvi, a can Punctum els fan llegidors i elegants, perquè saben que el rigor és una forma d’elegància que està renyida tant amb la imprecisió com amb la confusió formal.

Contemplo amb alegria que una editorial tan jove (i dedicada als estudis de catalanística!) hagi entrat dins la categoria de les imprescindibles. Busqueu-la, si no, a l’Scholarly Publishers Indicators in Humanities and Social Sciences. A veure qui diu que no són deu anys ben aprofitats!

Etiquetes: