Decret 1096/96

6.12.2017

Avui, 6 de desembre, és un dia de gran importància identitària i simbòlica, que mereix ser commemorada, com cada any, segons la legislació oficial, concretament segons el decret 1096/96 de la llei 24.303. És una festivitat, però, que els catalans només podem celebrar des de la simpatia i la distància.

Que en fa de temps que els grans imperis europeus van fer les Amèriques per expandir-se des d’Alaska fins a Ushuaia. A Espanya i a molts països de l’altra banda de l’Atlàntic, el Día de la Hispanidad continua sent una jornada festiva que es manté fixa al calendari, en alguns casos amb variants nominals que fan referència a la diversitat cultural, però amb d’altres tan xocants com el Día de la raza, el Día del descubrimiento de América o el Columbus Day.

Direu: però si avui no és el Día de la Hispanidad, ¡córcholis! No, però la història de la colonització americana és imprescindible per explicar l’existència, en primer lloc, dels criolls, i en segon lloc dels gauchos, aquests cowboys del Cono Sur que conserven un paper destacat en el sentiment nacional argentí.

Direu, mosquejats: i per què parla dels gauchos, ara? La resposta la teniu al decret 1096/96 de la llei 24.303. En efecte, avui 6 de desembre és el Día Nacional del Gaucho a l’Argentina, que commemora la publicació de la primera part del poema El gaucho Martín Fierro de José Hernández. Per això dic que els catalans només podem celebrar-lo des de la simpatia i la distància.

Si mireu imatges de gauchos dels dos últims segles veureu que, a banda d’anar conjuntats amb una indumentària cridanera però amb estil, acostumen a ser força esprimatxats, la qual cosa és bastant comprensible si tenim en compte la vida seminòmada que els caracteritza.

La qüestió és que, prims o grassos, alts o baixos, i els agradi o no, és la seva constitució. I com diu aquell, la constitució és intocable.

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. No en tenia ni idea de que avui era el dia dels gautxos. Però sempre hi ha una cosa a celebrar en els dies més foscos que ens calen per arribar a la nostra vida Vaig llegir el Martin Fierro fa una bona temporada i em va agradar molt: Està traduït al català per l’editorial Duxelm: Potser haurem de pensar en ells la pròxima vegada