Decàleg de la dona inconformista

30.05.2017

La periodista Lucía Lijtmaer presenta aquest divendres 2 de juny Yo también soy una chica lista (Destino) a la Llibreria Calders a les 18h. Lijtmaer ha escrit un manual per a dones inconformistes i desafiants. A través de l’humor, Lijtmaer analitza com la construcció de les dones al segle XXI passa, necessàriament, per respondre a una sèrie d’idees enganyoses que cal eradicar. Vet aquí un decàleg que resumeix bé el llibre de Lijtmaer.

Lucía Lijtmaer

1.

El feminisme és variat, i què? Hi ha corrents diferents, posicions variades i fins i tot enfrontades, però la realitat demostra que estan d’acord en els punts essencials: ampliar els drets de les dones, retallar les desigualtats i que visquem en una societat més justa.

2.

Si una cosa et fa sentir bé, és bona per a tu. Sigui un entrepà o una persona. Fàcil, eh? Doncs és així. Evidentment, té lletra petita. Que et faci sentir bé sense que després et sentis fatal. Que et faci sentir bé com t’hi fa sentir un bon concert, una dutxa a l’infern, conspirar contra els malvats, aquesta mena de coses.

3.

No vagis mai al lloc on la música es posa tètrica (si no és que portes una destral a la mà). I és que al món real ningú no ordena els teus moviments com en la ficció. A una dona no li hauria de fer por tornar a casa sola de nit, en un bosc, en un passadís que no s’acaba mai. Perquè una dona no és un objecte, perquè una dona no és un personatge, perquè una dona és un ésser humà.

4.

Si et fa sentir malament, grassa o lletja, no és bo per a tu. Sigui un entrepà o una persona. O un cap. O l’amor. O la depilació integral. No hi ha cap història d’amor que triomfi de veritat que parteixi de l’anul·lació de l’altra persona, de minar la intimitat de l’altre, de normalitzar el conflicte.

5.

La bellesa deixarà de ser el teu currículum principal tard o d’hora (si no és que surts a Supermodelo o ets un robot). Ja siguis o no guapa convencionalment, tingues un pla més enllà d’aquesta loteria genètica. Estudia, llegeix, treballa.

6.

No et preocupis, el dolor de saber que no agradaràs sempre acaba passant. El més important de ser feminista és adonar-se que, com en tota la resta de lluites socials, ningú no ha guanyat mai res amb complaença. Però les amigues et salvaran. En guanyaràs moltes i seran constants, lleials i divertides.

7

Riu. Benvinguts a la Nova Era, en què la Terra és rodona, hem descobert la penicil·lina i la capacitat de les dones per fer riure. Hi ha dones gracioses per tot arreu, i curiosament no tenen tres caps ni escates. Això sí, tenen pits, i fins i tot alguna en farà algun acudit. Passa-t’ho bé amb l’humor i uneix-t’hi.

8.

Penses que realment vols ALLÒ però potser no ho vols. Insisteixo: són els amics i amigues els que et salvaran amb sentit de l’humor i lleialtat, no un parell de sabates o tota aquella xocolata luxuriosa de la publicitat. Què som, un cocker spaniel que espera el seu os?

9.

Discuteix, et fa millor. Que parlo molt? Ja veuràs com puc arribar a parlar. Perquè sí. Perquè em ve de gust. Perquè cal discutir per avançar. I, sobretot, perquè si parlo desmunto la idea principal que hi ha darrere de fer-me callar: les coses no parlen.

10.

Passi el que passi, explica-ho. No ho callis. Explica-ho a algú. Sigui el que sigui, i com més impacte hagi tingut a la teva vida, més cal que ho facis. Si no ho expliques, no existeix. Si no ho narres, no ha passat. Et garanteixo que no hi ha cap experiència aïllada, que sempre hi haurà algú que ha passat per alguna cosa així abans.

(Traducció de Marta Minguella Rafecas)

Personajes: Lucía Lijtmaer from Natxo Medina on Vimeo.

Podeu comprar Yo también soy una chica lista al portal llibreter de Libelista