Cerdó vs Pons

10.06.2014

Núvol ha convidat dos escriptors a seure al voltant d’una taula per parlar de literatura. Marc Cerdó i Pere Antoni Pons són mallorquins i tots dos acaben de publicar nova novel·la, però a banda d’aquesta coincidència són animals literaris diametralment oposats. Per això els vam proposar a fer un cara a cara, convençuts que la trobada seria un xoc guspirejant. I segurament també el principi d’una gran amistat.

 

Cerdó i Pere Antoni Pons | Foto Manu Manzano

“Hi ha confiança. tenc la sensació d’anar amb barnús i espardenyes”, va fer Cerdó només començar l’entrevista, una frase que hauria pogut dir perfectament un boxejador abans de saltar al ring. La trobada ens va permetre escenificar un creuament curiós. Marc Cerdó viu a Barcelona, però ha situat la seva novel·la, Cor mentider, a l’illa de Mallorca. Cerdó no s’està d’explorar les possibilitats del dialecte i l’idiolecte per caracteritzar els personatges. Les seves criatures parlen totes de manera ben distintiva. Pons, en canvi, viu a Mallorca i ha situat la seva novel·la al Principat, amb personatges catalans que es mouen entre Barcelona i un poble costaner del qual no se’ns revela el nom. Per raons òbvies, Pons hi evita els mallorquinismes, i basteix el seu relat a partir d’un argument molt ben dosificat i d’uns personatges que afronten conflictes interiors a partir de dilemes morals. Per a Cerdó, l’argument d’una novel·la és un pretext d’estil.

Al llarg de la conversa, Pons i Cerdó van discutir sobre la vigència de la novel·la decimonònica i sobre el fals dilema entre estil i argument. També van explicar com aborden els primers paràgrafs de les seves novel·les i com controlen les influències d’altres escriptors.

La trobada va tenir lloc al bar Silenus, i ens hi va acompanyar l’escriptor Manu Manzano, que els va retratar del dret i del revés amb la seva càmera. La conversa ava arrencar amb una acalorada discussió i va acabar amb un duel sobre la taula del Silenus.

Vet aquí per ara el making of de l’entrevista que podreu llegir demà a Núvol. I l’acompanyem en aquest speaker’s corner amb dos articles de presentació dels seus editors. Josep Lluch, que des de fa gairebé un any és editor d’Empúries, ens presenta la tercera novel·la de Pere Antoni Pons, una de les apostes del Grup 62 per aquest estiu. Maria Bohigas, descobridora i editora de Marc Cerdó, ha escrit una carta elèctrica al blog de Club Editor on ens revela les entranyes de l’edició de Cor mentider, que justament avui es presenta a la Llibreria Calders (19.30h)