Censura’t tu, inepte!

L’Ajuntament de Figueres acaba de censurar una obra de Núria Güell i Levi Orta, titulada “Ideologies oscil·latòries”, i produïda pel Festival Ingràvid. El crític Joan M. Minguet exogeix que la peça censurada circuli pels carrers de Figueres com estava previst.

L’Ajuntament de Figueres acaba de censurar una obra de Núria Güell i Levi Orta, titulada “Ideologies oscil·latòries”, i produïda pel Festival Ingràvid que l’Esther Pujol i el Rafael Camps han portat a terme ja en set edicions. Els grans il·luminats de l’Ajuntament s’han atrevit a dir que no és un acte de censura, que és una decisió de sentit comú. Ells, els mateixos que fa uns mesos van tancar el Museu de l’Empordà, sense oferir cap alternativa, només per fer ostentació del poder que tenen. Ells, que administren una ciutat que tothom coneix per Salvador Dalí, però de qui ben segur no saben que, en els seus bons temps, els hagués enviat a pastar fang (i em quedo curt) per “putrefactes”. Ells, de qui no es coneix cap coneixement en el terreny de l’art contemporani. Ells, els indignes censuradors.

El vehicle d''Ideologies oscil·latòries' | Festival Ingràvid

Voldria fer unes curtes reflexions al voltant de tot això.

1. Algú recorda el nom d’un censurador? No, veritat? La història de la cultura recorda els casos dels artistes censurats o de les obres prohibides, però el nom dels estults que van intentar evitar que el públic les conegués ha caigut en l’oblit. Jo us proposo que, per una vegada, trenquem amb la rutina i recordem per sempre més el nom de Marta Felip, alcaldessa de la ciutat en representació de Convergència Democràtica de Catalunya, que ha induït o ha permès la prohibició.

2. La senyora Marta Felip ha preguntat a Artur Mas si era oportú que, enmig de les negociacions per a investir un nou President de la Generalitat, ella tregui el cantó més retrògrad de la seva formació política? Com es pot donar suport a un partit que, en comptes de voler transformar la societat, la vol sumir en el més deplorable dels ostracismes?

3. Els dirigents de l’Ajuntament de Figueres saben que a les universitats catalanes expliquem que l’art ha de ser incòmode, que no ha de deixar-nos embadalits per la bellesa pètria dels altres temps, que ha de sotraguejar l’individu? No, segur que no ho saben, ells ja van tancar el Museu de l’Empordà perquè els incomodava l’activisme cultural de primera generació. Ells entenen l’art com si fos la televisió, que la gent s’entretingui, però que ningú no es vagi a queixar a l’administració del que aquests artistes joves puguin generar.

4. Fixeu-vos que encara no he fet, ni penso fer, una defensa de l’obra de la Núria Güell i el Levi Orta. I us demano que no entreu en això. No es tracta de jutjar l’obra que el Festival Ingràvid havia produït i volia programar, es tracta d’oposar-se rotundament al fet que algú decideixi per nosaltres el que podem veure i el que no podem veure a les nostres ciutats. Els ineptes que es censurin ells amb ells. No podem consentir que Catalunya torni a ser coneguda per un acte de prohibició d’una obra. Jo aixecaria la veu igual d’alta si la censura la patís l’artista que més detesto. No vull que aquests polítics m’imposin a mi i als meus conciutadans el que és el “sentit comú”.

5. Finalment, qui ha llegit textos meus sap que sempre procuro mantenir un to educat. Però, amigues i amics, hi ha un moment en què no podem seguir callats. L’activista nord-americà Malcolm X deia que l’única cosa que respecta el poder és el poder. I el nostre poder és cridar, cridar ben fort que som tots prou intel·ligents per decidir el que volem veure i el que no volem veure i que ells no són ningú per a prendre’ns aquesta capacitat democràtica.

6. Per tant, exigim entre tots que la peça censurada circuli pels carrers de Figueres com estava previst. I, un cop aconseguit aquest acte de normalitat cultural, aleshores sí, si no us agrada la peça, critiqueu-la tant com vulgueu.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació