Cau i net

7.01.2013

Aquests dies hem convidat joves gestors culturals a fer la seva carta als Reis per aquest any que comencem. Fins ara hem recollit els testimonis de Cristina Riera, Pep Salazar, Valentí Oviedo, Ferran López, Jordi Novell, Lau Delgado, Marta Ardiaca i Andreu Garrido, i podeu llegir les seves aportacions en els enllaços respectius. Tots són menors de 40 anys. Al llarg del dia d’avui en publicarem de nous, estigueu atents.

Hem posat els peus al 2013 amb la sensació d’entrar en un quarto fosc, ple de mals presagis. Un any fet per passar-hi de puntetes, i saltar de pressa a un 14 que arribarà carregat políticament amb la promesa d’una consulta i la celebració d’un tricentenari.

Però no podem jugar a l’oca, saltar-nos un any i tiro perquè em toca. Encara que sigui dolorós, és l’hora de les grans liquidacions, el moment higiènic de depurar de les grans estructures allò que és superflu, de deixar caure llast, però no podem ser còmplices d’aquells que simplement volen fer cau i net.

En el camp de la cultura, tan precari, aquesta purga pot ser letal, encara que sembli inevitable. La responsabilitat dels gestors culturals és assistir o acompanyar aquesta mutació vetllant perquè es preservi el que es realment important i no perdem bous i esquelles pel camí. Mor un model abans que n’hagi pogut néixer un altre de nou, on pesarà més la subscripció que la possessió, on guanyarà terreny l’esperit amateur i l’actitud wiki, la cooperació de petites multituds que van fent xarxa.

Seth Godin ho ha dit i repetit moltes vegades. El concepte de mass market ha fet fallida. Ja no podem produir productes massius per a un prototip de ciutadà normal i generalitzat, sinó que hem d’estar atents al que demanen i generen espontàniament petites comunitats de consumidors o creadors que es troben al voltant d’un determinada experiència (o producte), per excèntrica que sigui, i amb la seva passió ajuden a crear-la.

Núvol és en bona mesura el resultat d’aquest afany de connectar la gent. A hores d’ara són més de cinc centes les persones que han escrit almenys un article al digital de cultura. Aquests cinc cents autors han generat en nou mesos més de 2.300 articles i una comunitat de trenta-mil lectors únics mensuals. I això en un mitjà restringit a la informació cultural en el qual no s’hi ha penjat pràcticament cap vídeo. Són xifres modestes comparades amb la dels mitjans generalistes, però no és l’audiència el que ens farà forts, sinó la consistència de la comunitat que es vagi congriant al voltant del digital de cultura.

Núvol no disposa de col·laboradors fixos. En té de regulars, això sí, però ningú s’hi podrà enquistar per fer una capelleta. Les capelletes han d’existir, i aquí hi tenen totes el seu espai sempre que vulguin dir-hi la seva, però el Núvol ha de ser prou obert perquè no ens convertim en una secta.

Hi sou tots convidats.