“Catorze”: la idea podria enamorar-te

12.06.2014

No sóc ningú per opinar sobre els nous models de periodisme. No he descobert el secret per fer viables els mitjans digitals. Ni tan sols sé fer un pla de negoci com cal. Això sí: he gosat muntar un mitjà digital des d’on fem periodisme i creació i, amb perdó perquè la paraula espanta, cultura.

Catorze és un projecte modest, que neix carregat d’il·lusió i d’incerteses. No sabem cap on evolucionarà ni si es farà gaire gran. Fa de mitjà de comunicació, sí, també, però sobretot vol ser una plataforma per a la creació artística. Hi ha més contes que articles. Hi ha textos sobre llibres, pel·lícules, cançons, art, teatre i aquestes coses que ens enriqueixen i ens multipliquen la vida. També hi ha il·lustracions, poemes recitats i seccions personals. I entrevistes a fons, fetes al marge dels imperatius promocionals, que ens serveixen per descobrir creadors.

No aspirem a fer un periodisme combatiu, no és la nostra lliga. Aspirem, només –només?–, a ser, fer i encomanar cultura. Des de la llibertat absoluta i irrenunciable. I amb un filtre de qualitat.

No m’atreveixo a preveure res sobre el futur del periodisme. Fa un quart de segle que em dedico al periodisme cultural, però em sento més escriptora que periodista. Intueixo que la necessitat de llegir textos que valguin la pena, pel fons i per la forma, sempre hi serà. En quin format? Vés a saber. Fa anys semblava que els llibres de paper estaven condemnats a desaparèixer, però mira: els llibres digitals no acaben d’arrencar i els llibres de paper no acaben de morir.

Abans, de la cultura, se’n podia viure o malviure. Ara, no. La crisi econòmica, la creença que els continguts són de franc i un IVA criminal s’han carregat un sector essencial.

Abans, del periodisme, se’n podia viure o malviure. Ara, ni de broma. La crisi econòmica, la consegüent davallada de la publicitat, el pecat original d’haver abocat els continguts a Internet de franc, la multiplicació dels emissors i la caiguda en picat dels preus que cobren (si cobren) els articulistes s’han carregat un ofici indispensable.

En aquest context, arribar a consolidar un mitjà digital a favor de la cultura sembla un objectiu utòpic. Un repte com una casa de pagès. Però a Catorze, amb un punt d’inconsciència i un punt d’esperança, volem intentar-ho. Perquè la idea ens enamora. I perquè els reptes fàcils no són tan apassionants.

 

Eva Piquer. Editora i directora de Catorze

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Gràcies, Piquer i tota la colla!!
    Fa uns dies que us segueixo i ara mateix ja m’hi he registrat.
    Endavant i empenta!