Cataluña no es de los catalanes

20.09.2012

Ahir una tertuliana madrilenya, en un intent desesperat per argumentar l’inargumentable, va deixar anar una frase memorable: “Porque Cataluña no es de los catalanes”. Ens hauríem d’esculpir aquesta frase al frontispici del Parlament per tenir sempre present aquesta advertència tan clara i diàfana.

“El futur estat català s’hauria de fonamentar en els habitants de Catalunya”, diu Ignasi Ribó a l’entrevista que li fem avui a Núvol. Ignasi Ribó ha escrit un assaig que la nostra estimada tertuliana no llegirà mai, però que els lectors de Núvol es poden descarregar gratuïtament aquí. Ribó explica per què el futur de Catalunya depèn únicament dels catalans. De la indignació a la nació (Mycelia Books) és una proposta argumentada des de la racionalitat, amb un rigor que no sempre trobem en el discurs independentista, sigui acadèmic o periodístic. Ribó parteix de les reivindicacions del moviment dels indignats per desenvolupar una teoria original de la nació com a hàbitat plural. Proposa el concepte de nació hàbitat per construir un estat propi, inclusiu. “De la nació indignada”, sosté l’autor, “en pot néixer la Catalunya digna”.

Vaig conèixer Ignasi Ribó fa més de deu anys, quan va publicar la seva primera novel·la, També somnien els búfals (Empúries), que vaig tenir el privilegi d’editar. Aleshores ja em va sobtar la intensitat d’un escriptor que no havia sortit, com tants altres, de les aules de filologia catalana sinó que venia d’un món poc procliu a freqüentar els ambients literaris. Perquè Ribó era aleshores un jove llicenciat per ESADE, que havia treballat a la banca a Londres i que coneixia de prop el món de les altes finances, un àmbit que els escriptors catalans no solen conèixer de primera mà. Ribó ha compaginat sempre la seva activitat professional (banquer, cooperant internacional, consultor i professor) amb una impressionant formació acadèmica: és diplomat en ciències polítiques a l’Institut d’Études Politiques de París, llicenciat en teoria literària i literatura comparada per la Universitat de Barcelona i doctor en filosofia per la University of Sussex.

Som en una cruïlla històrica. Tenim al davant l’Espanya monolítica que molt bé ens descriu avui Adrià Pujol al seu article sobre els monòrquics. També hem de mirar-nos al mirall i adonar-nos que no som tan guapos com fa cent anys, com apunta Carles Miró al seu article, Concurs. Ribó enfila el camí de la racionalitat. La independència serà impossible si l’abordem des de la visceralitat, perquè tenim les de perdre. De la indignació a la nació és una invitació a pensar sense deixar de somniar. Ens diran somiatruites. I Ignasi Ribó ho té molt clar: També somnien els búfals.