Catalan Hunter: la gran teranyina artística de Marc Tarrús

30.05.2015

El passat dimecres 20 de maig, el projecte artístic Catalan Hunter capitanejat per Marc Tarrús va fer una original presentació a la biblioteca Carles Rahola de Girona. La presentació es va dividir en tres parts molt diferents entre elles però que tot plegades mostraven una àmplia i completa visió del Catalan Hunter.

Un espai de l'exposició a la biblioteca de Girona

Un espai de l’exposició a la biblioteca de Girona

La primera era potser la més tradicional, però absolutament necessària. Es tractava d’una exposició oral per part de Marc Tarrús on explicava de què tractava el projecte mitjançant cartells que n’explicaven conceptes ideològics com els objectius, el perquè, la metodologia…És a dir, el corpus del Catalan Hunter: un projecte artístic que pretén crear una xarxa artística interdisciplinar que s’inspiri en la novel·la neoromàntica Catalan Hunter, una novel·la que narra tant des de la prosa com de la poesia i que esdevé el nucli, l’embrió que fa néixer el projecte.

Hi ha tres maneres a través de les quals un artista s’integra en el projecte: inspirant-se en l’obra o poema, inspirant-se en l’obra i integrar-la parcialment en la seva pròpia obra o integrant-la totalment. De moment, la novel·la ha inspirat més de 70 artistes de diferents disciplines com l’orfebreria, la pintura, la fotografia, la música i el disseny. Aquest últim fa referència al disseny de carcasses de mòbils i camisetes a partir de la novel·la. Moltes d’aquestes obres són exposades a la planta baixa de la biblioteca fins el 27 de juny.

La segona part de l’exposició és tan ambiciosa com suggeridora. Marc Tarrús convida el públic a convertir-se en artistes. Ni més ni menys, amb els poemes d’en Tarrús i el material que la biblioteca posa a la seva disposició, qualsevol persona que tingui ganes d’experimentar el plaer de crear no ha de fer res més que deixar-se emportar per les muses i fer la seva contribució a la gran teranyina artística que està teixint Catalan Hunter. Una teranyina de diferents fils que representen les diferents disciplines artístiques, però totes elles amb un mateix origen, la novel·la neoromàntica que va inspirar a totes i cadascuna de les obres. Quan vaig escoltar la presentació, no vaig poder evitar pensar en la frase del actor i director de teatre rus Konstantin Stanislavski:

El poeta, el artista, el pintor, el sastre, el operario, todos sirven al mismo objeto, al mismo fin, o sea al que el poeta ha puesto en la base de toda su pieza.

Finalment, la cirereta del pastís’ la va posar Josep Prats a l’auditori de la biblioteca, musicalitzant alguns dels poemes de Marc Tarrus. Aquest recital va acabar d’enamorar al públic perquè com em va dir un com una persona, quan cantes la gent t’estima, durant uns minuts la gent t’estima perquè estàs parlant amb el llenguatge de l’ànima: la música. La mateixa ànima que comparteixen tots els artistes implicats a Catalan Hunter; la cultura.