Món Llibre, kedada de booktubers

6.04.2015

Ha nascut a Youtube una comunitat de nous crítics literaris. S’anomenen a si mateixos booktubers i han substituït els clubs de lectura pels vídeos casolans. Enguany les biblioteques de Barcelona organitzen una Kedada de BookTubers dins de #MónLlibre2016, que se celebrarà els dies 16 i 17 d’abril al CCCB. Joves lectors recomanaran llibres amb vídeos autoeditats.

Captura de pantalla 2014-11-14 a la(s) 12.59.40

El Bernat, la Marta, l’Aby i la Nessi

Vivim submergits en un entorn canviant dominat per la tecnologia digital. Gràcies a Internet, els mitjans de comunicació tradicionals han evolucionat cap a noves maneres de comunicar i els nous mitjans, entesos com aquells que permeten la interacció, han convertit l’usuari de la xarxa en un productor de continguts culturals. Sembla que els més joves són els grans protagonistes d’aquesta revolució en la comunicació. Primer, perquè amb tota naturalitat incorporen aquests mitjans a la seva quotidianitat i segon, perquè mostren unes habilitats sorprenents per apropiar-se’ls. Si tenim en compte que les manifestacions visuals —ja sigui fotografia o audiovisual— atrauen molts joves i generen més viralitat que un document escrit, no ens pot estranyar que el fenomen dels booktubers emergeixi amb força i guanyi seguidors cada dia.

Booktube és la comunitat a Youtube on aquests joves entusiastes promouen l’hàbit de la lectura. Des de casa comparteixen la seva passió pels llibres enregistrant vídeos de poc més de 5 minuts de durada plens de creativitat i originalitat. Amb una destresa i un enginy sorprenents, ressenyen llibres, recomanen novetats, mostren les seves biblioteques i fomenten el debat literari mitjançant reptes i opinions. Tenen la gràcia d’explicar en pocs minuts la seva experiència amb el darrer llibre llegit. Però més a més mostren un domini total del mitjà perquè s’encarreguen de l’edició, musicalització i difusió de les seves creacions a les xarxes socials.

El fenomen dels booktubers, molt important a l’Amèrica Llatina, sobretot a Mèxic i Argentina, demostra que la lectura ha deixat de ser un hàbit solitari, aïllat i silenciós per convertir-se en una pràctica col·laborativa. I potser el més important des del punt de vista didàctic és que es mostra com una eina molt eficaç per fomentar la lectura entre un jovent sovint poc motivat per aspectes culturals.

El Bernat, la Marta, la Nessie i l’Aby són quatre booktubers catalans pioners al nostre país. Els seus canals a Youtube, Perduts entre llibres, Recomanacions de llibresEl món és un mot abracen més de 260 seguidors i, entre d’altres, s’hi poden trobar ressenyes de llibres juvenils tan coneguts com Els jocs de la fam, Pulsacions, El noi del pijama de ratlles, Play i, òbviament, la saga de Harry Potter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

7 Comentaris
  1. Molt interessant aquesta nova manera de transmetre interés per la lectura,

    M’agrdadaraseguir-vos

  2. Felicitats pel teu article…. era important que algún professional es fes ressó d’aquest nou “moviment”. Genial la idea de que lectura + noves tecnologies es donin la mà. I gratificant i esperançador veure com les noves generacions tenen capacitats que expremen al màxim quan alguna cosa els hi agrada. No hi ha res més maco que compartir allò que t’apassiona i saber que la gent s’ho mira i s’ho passa bé. Gracias Marta per aquest article i enhorabona al booktubers

  3. Retroenllaç: I tu, com ho fas a… Youtube? | Què fem a les biblios?