bona nit janquim

11.07.2012

Joan Carreras ha decidit adormir el seu pseudònim digital, ‘janquim‘, per tornar a ser Joan Carreras, escriptor a tots els efectes. Ja fa gairebé cinc anys que Carreras alternava la seva firma pública de novel·lista amb aquesta altra presència a Internet, un àlies que de mica en mica s’ha anat constituint com una marca, sense que gaire gent relacionés els dos personatges. Va ser el periodista Xavier Mas de Xaxàs qui va esbombar-ho amb un tuit que deia: “Ep, que el novel·lista Joan Carreras és en janquim!”. Uns quants “companys de timeline” van quedar ben sorpresos. En el post que anuncia la seva retirada, Carreras escriu: “Però la veritat és que en janquim no m’ha donat gaire rendiment, per dir-ho amb brevetat. Segurament no era una “marca” prou consolidada. Més enllà de la petita satisfacció per a la vanitat, gràcies a uns quants lectors fidels, en janquim només sobrevivia amb uns articlets al 324.cat que ja he deixat d’escriure“. Perquè va ser amb textos publicats al 324.cat i firmats amb aquest àlies que moltes persones el van conèixer.

Joan Carreras fa balanç d’aquests anys de janquim: “En janquim m’ha ajudat a aprendre moltes coses. Ha fet que conegués persones que potser no hauria conegut mai. Ha estat bé. No me’n penedeixo”. Però es mostra escèptic sobre les possibilitats de generar ingressos a partir d’una identitat digital o d’un blog. Diu Carreras: “Durant molt de temps he procurat demostrar amb aquest blog que tinc un cert criteri i que em sé explicar. Confiava que potser així aconseguiria una bona col·laboració en un mitjà nacional (a més dels tuits de felicitació). Sóc un ingenu. A banda que hi una pila de persones amb criteri que se saben explicar, els mitjans no busquen això sinó un nom. I jo no en tinc. Encara. El pobre janquim no m’ha servit de res”.

Per nosaltres, en canvi, Joan Carreras és un pioner. Algú que ha explorat aquest territori ignot que és internet des de zero, partint de l’anonimat que dóna un àlies. Ell ens ha ensenyat modals i trucs que ens han ajudat a comportar-nos a la xarxa. Allà on hi ha una nova xarxa social, fos Pinterest o Posterous, sempre hi hem trobat en janquim, que se’ns havia avançat i ens obria camí. Avui li publiquem un escrit a la secció Punt de Llibre en què exposa la seva experiència com a novel·lista involucrat en les xarxes socials, arran de la publicació de la seva última novel·la, Carretera secundària. Joan Carreras deixa enrere el seu pseudònim per signar amb el seu nom de ploma i ens explica l’abast i els límits d’internet en la promoció d’un llibre.

 

 

Etiquetes: