Sleep under

25.09.2012

Les ànsies d’independència són naturals i legítimes. Les comencem a sentir de ben petits, quan surt la possibilitat d’anar a dormir a casa d’un nen de la classe i per una nit ens emancipem dels nostres pares.

En anglès l’expressió ‘to sleep over’ es fa servir quan un nen es queda a dormir a casa d’un altre nen. L’expressió és tan estesa que ja s’ha nominalitzat. Els nens ja parlen de fer un ‘sleepover’ quan van a dormir a casa d’un amic de l’escola, per exemple. Per a molts nens i nenes, l’sleepover és com un petit ritual, una afirmació d’independència psicològica respecte als seus progenitors. Alguns pares m’expliquen que s’han trobat, però, amb sorpreses desagradables: el nen demana d’anar a dormir a casa d’un amic i un cop allà, quan ja porta el pijama i és hora d’anar a dormir, se li fa inconcebible passar tota la nit sense els pares, li agafa un atac d’enyorament i fa la gran marranada davant del seu amic. Conclusió: sovint els nostres fills ens exigeixen una independència per a la qual encara no estan preparats. Aquestes coses passen aquí i a Amèrica, i cal saber preveure-les: convé, doncs, subministrar-los una alternativa que no els frustri del tot les seves ànsies d’emancipació i que els permeti de gestionar-les emocionalment bé. Els americans se les empesquen totes i ja s’han inventat la solució: l’sleep under.

Què és l’sleep under? Doncs és com fer ‘un sleepover’ de broma. Un ‘sleep under’ consisteix a anar a casa el teu amic cap a la tarda vespre i fer veure que hi vas a passar la nit. T’endus el pijama i les sabatilles i el sac de dormir. S’estires al menjador amb el teu amic dins els sacs de dormir i mireu una pel·lícula, prò a l’hora de sopar no us porten una pizza. Quan s’ha acabat la pel·li, feu veure com si ja fos de dia i en lloc de sopar, que és el que tocaria, se us prepara un esmorzar: French toast, bacon, maduixes amb iogurt. Jugueu, mengeu, us embruteu el pijama tant com vulgueu, però això sí, quan arriba l’hora d’anar a dormir, els teus pares apareixen (amb pijama) i se t’emporten cap a casa.

Em direu que els catalans ja som prou grans per passar la nit fora de casa. Però als papes de la Constitució i a certs estaments econòmics i polítics no poden concebre que fem un ‘sleepover’ de veritat. ‘Per què no jugueu a fer veure que serem independents?’ De moment ja els està bé que anem fent petits referèndums si tot queda en teatre; també se’ls enfot que els municipis es declarin independents, mentre tothom vagi pagant l’IVA. El cap de la patronal ho ha dit molt clar: ‘La independència seria un desgavell’. No us preocupeu. Algú, en algun despatx, ens està preparant el gran “Sleep under”. Poseu-vos el pijama.

@puigtobella