Neurosi

16.09.2012

Avui dediquem l’espai dominical a pentinar una mica tota aquesta onada independentista, una moguda on s’hi barregen raons i emocions. Tinc la impressió que la virtut del moviment impulsat per l’Assamblea Nacional Catalana és, principalment, terapèutica. Ara més que mai és urgent els els catalans s’alliberin, no de la camisa de força d’Espanya, sinó de la condició neuròtica de ser catalans. Tots som neuròtics d’una mena o d’una altra. Uns són hipocondríacs fins a la medul·la, d’altres presumits fins a la clenxa. Els catalans, a més a més de les nostres neurosis particulars, hi tenim la neurosi de ser catalans. Encara ens queda molta feina a fer perquè la neurosi no domini la nostra identitat. Aquest és per a mi un repte nacional tan gran com la independència. Seria una Normalització tan important com la de la llengua catalana.

L’article de Jordi González Castelló, Què és una/un Català?, que republiquem avui, és propi d’una persona que viu aquesta neurosi i que malda per analitzar-la amb luciesa i sortir-ne amb el màxim de racionalitat. La resposta que n’ha obtingut de part de Gabriel Ventura, primer en forma de comentari espontani i després en forma d’article, titulat Identitat, ens ha semblat prou interessant per incloure’l en aquest debat dominical. Podeu llegir els articles de Jordi González Castelló i Gabriel Ventura per aquest ordre. Des d’aquí, gràcies a tots dos. Qualsevol comentari futur dels lectors serà benvingut.

Aquesta setmana Núvol posarà a disposició dels lectors en lliure descàrrega un nou ebbok, De la indignació a la nació, publicat a Londres per Mycelia Books. Ignasi Ribó ha escrit un assaig important sobre la necessitat de construir una nació catalana. Ribó concep Catalunya com una nació-hàbitat, que implica renunciar a la ideologia de l’estat-nació i avançar cap a una comunitat política fonamentada en la sostenibilitat de la cohabitació i en els principis de la justícia. Més info aquí.

Aquesta tarda a les sis el col·lectiu Poble que canta farà una cantada a Arenys de Munt. Núvol convida a la seva caixa de twitter el nick de l’Assemblea Nacional Catalana. Que tingueu un bon diumenge.

@puigtobella