Avui gravo una conversa a La Camarga

25.02.2015

Avui gravaré una llarga conversa a La Camarga. Sí, he quedat per dinar en un reservat amb un grup de gent que té molta informació. Hi portaré un ram de flors (no radioactives) per a la meva estimada Ester Pujol i les posaré dins un gerro davant de l’admirat Ferran Torrent, que ens parlarà una estona del caloret de Rita Barberà i de la seva nova novel·la. No serà Un dinar un dia qualsevol, però alerta que aquest és el títol del llibre que Columna presenta aquest migdia al carrer Aribau de Barcelona.

Ferran Torrent davant La Camarga

Ferran Torrent davant La Camarga

Al seu compte de twitter Torrent es defineix com a opositor a corrupte, però avisa que a València ja no queden places. I avui no us penseu que pugi a la Camarga a treure’s les opos sinó a fer una masterclass sobre els baixos fons de València. I ho farà de bracet de Marc Sendra, el seu personatge, un periodista especialitzat en successos que les deixa anar que dóna gust. Torrent ha escrit una novel·la en primera persona, en què el narrador s’implica en el que descriu i toca fons però també se’n distancia prou per exposar sense embuts la descomposició moral d’una ciutat i d’un país. Sendra, un periodista veterà que el seu diari ha despatxat per convertir-lo en un col·laborador extern freelance, diu les coses pel seu nom, amb frases demolidores i lapidàries. Torrent va a l’essencial, al moll de l’os i mossega allà on fa mal. Si llegiu la novel·la, agafeu un llapis. Un dinar un dia qualsevol és una novel·la que es fa subratllar.

“L’essencialitat és la veritable fita de la literatura. Assolir el que és essencial costa molt; cal esporgar molta branca en l’arbre de la retòrica per arribar al tronc nu de la veritat (veritat que, quan hi arribes, es descobreix amb nusos i grops imprevistos, amb brots latents que somnien ser branca i fulla i flor)”, diu l’asturià Xuan Bello, que també és a Barcelona i aquest vespre presenta amb Jordi Llavina Unes quantes coses boniques (Adesiara) a la Biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver (19h).

Una estona abans de dinar, haurem assistit a la roda de premsa de Bromera, que avui presenta a la Llibreria La Impossible quatre apostes per aquest Sant Jordi: Isabel Clara-Simó, Lluís Anton-Baulenas, Jordi Cervera i Anna Moner. Potser sembla impossible però finalment és un signe de normalitat que una editorial catalana presenti un autor valencià i un editor d’Alzira vingui a Barcelona a vendre autors d’aquí i d’allà. I avui a La Impossible serà normal i possible.