Al senyor Godó no li agraden els museus

8.02.2015

Avui he comprat La Vanguardia –sempre compro el diari del senyor Godó el dia que publica un article de l’Albert Sánchez Piñol, i avui tocava! M’agraden les amistats perilloses, i aquesta n’és una. A més, llegir aquests articles sempre em dóna un moment de cesura en el meu tragí dominical. 

Albert Sánchez Piñol | © Pere Virgili | Barcelona Metròpolis

Albert Sánchez Piñol | © Pere Virgili | Barcelona Metròpolis

Quina decepció he tingut en veure que avui no sortia cap article de l’autor de Victus. En un primer moment he pensat que no l’hagués tombat la grip, però quan he intentat trucar-li per interesar-me pel seu estat de salut, m’he adonat que ja no tinc el seu telèfon –fa uns dies al metro un carterista em va aixecar el mòbil amb tots els meus contactes. I a hores d’ara encara no he pogut parlar amb ell, però sí que he pogut llegir l’article que havia de sortir avui a La Vanguardia, perquè el van penjar ahir de matinada al web de La Vanguardia i un lector, @RafaelCubi, el va capturar durant els pocs minuts que va estar penjat i l’ha publicat a tumblr.

D’entrada l’article de Sánchez Piñol sobta, perquè es posiciona amb entusiasme davant la idea del teniente Ricardo Álvarez-Espejo de crear un Museu Militar a Barcelona. L’escriptor fins i tot es molesta a plantejar a l’exèrcit espanyol un seguit de propostes museogràfiques: “Para empezar sería muy interesante que el Museo Militar dedicara una galería a las masacres que el ejército ha cometido históricamente contra la población civil catalana. Por ejemplo, escogiendo una entre tantas, los hechos de Cambrils de 1640, cuando después de un breve asedio la plaza se rinde a las tropas castellanas. Incumpliendo todos los pactos, el ejército masacró a más de setecientos cambrilenses”, apunta Sánchez Piñol.

També proposa que el museu dediqui tota una sala a les bombes que han caigut sobre Barcelona. Sánchez Piñol evoca aquella cèlebre frase del general Espartero. “Hay que bombardear Barcelona cada 50 años para mantenerla a raya”. I afegeix: “Difícilmente encontraríamos otro caso de una urbe bombardeada tantas veces, y tan salvajemente, por el mismo ejército que supuestamente tenía que defenderla. Digo que sería una sección muy visual porque se podrían incluir croquis y gráficos de la devastación urbana y humana, así como modelos de los proyectiles empleados, que incluirían desde la arcaica balística del siglo XVII hasta las modernas bombas de fragmentación de la guerra civil española”. Si voleu llegir l’article sencer el trobareu aquí. També podeu veure la página on havia estat publicat aquí.

No fa gaires mesos, quan el govern espanyol va vetar una presentació de Sánchez Piñol a Utrecht, La Vanguardia va fer un gran desplegament per denunciar la censura. Com és que ara aixequen un article que explica en bona part el mateix que Sánchez Piñol narrava a Victus?

En canvi La Vanguardia sí que ha publicat aquest diumenge un article contra al nou Museu de Cultures del Món, que es va inaugurar dissabte. L’article, que es presenta amb l’aire d’un reportatge d’investigació, és una carregada en tota regla contra aquest museu, però es publica sense una autoria clara, signat per quatre informants, en lletra menuda, al peu de l’article. És un article d’opinió disfressat de reportatge, que recull suposades crítiques duríssimes de gent del sector contra el museu sense cap atribució explícita (què passa? Com és que ningú vol donar la cara?).

Definitivament, al senyor Godó no li agraden els museus!

 

Resposta de Màrius Carol, director de La Vanguardia, aquest matí a El món a Rac 1: “Es publica quan el director vol”. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

20 Comentaris
 1. Haurien de buscar un espai prou gran al carrer de la granada al barri de Gràcia, potser al lloc on hi ha la policia.

 2. Voleu dir que és al “Conde” o també als seus assessors, veïns del Turó Park , principals Socis del RAC1, Club Tenis Barcelona o del Cercle Eqüestre ( i, Perdó : Circulo .que No ho entenen ). Porten els fills als Col·legis Alemany, Francés, Nord Amèrica. …. i No poden estudiar en Català ( i sinó passin per Dr.Roux, Angli o Tramaturg. …. ) els hi tens que parlar en cristiano o bé portan a Suspensió al Jutge Santi Vídàl , una gent que s’ omple la boca de Llibertat i be cobran dels nostres impostos i No ens serveixen per Res, amb prou feines saben de Lleis , ara això si, molt de Trampes i de dates per cumplir o anular.
  Portem més de 8-10 anys de de lladres de Corbata del món Bancari, Monàrquic, Polític i Extras….. i quins han arribat a Bon Fi i quins fan riure i altres molta pena….. Ah! i no oblidem els que s han aparcat amb grans fortunes robades…… i en canvi és regateig a un euro al Atur o al jubilat o a las llargas enfermentats. …

 3. Al Sr. Godó sí que li agraden els museus (el del Prado deu ser el seu preferit). El que no li agrada és que si Catalunya esdevé una república independent, podria perdre el títol de “Conde”. Seria un ciutadà més, com tothom.

 4. He de reconèixer que jo era lector de ‘La Vanguardia’ abans del gir espanyolista que protagonitzà fa un parell d’anys perquè a Espanya no es trobaven còmodes amb un diari així. EM feia ràbia veure que l’intel·lectualoide llegís ‘El País’ quan ‘La Vanguardia’ era un molt millor diari, que a més, donava una realitat ‘espanyola’ molt més esbiaixada. Des del gir espanyolista, però, el rotatiu del Sr. Godó em va perdre com a lector. Ja s’ho faran.

 5. Ja podeu fer burla tots plegats, començant per tu, Bernat, disparant tòpicament, fàcilment (us dirigiu només a convençuts? Núvol és obert a tothom o és trinxera?) contra el diari més liberal de Catalunya, l’únic que recull opinions de tots els perfils ideològics catalans: de Rahola a Morán, de Pàmies a Àlvaro, de Puigverd a Sànchez Pinyol, de Nadal a Monzó, de Cardús a Juliana, etcètera. Està de moda, en el món independentista, fotre’s dels Godó. Demonitzar-los. Si es tracta de reduir el país perquè s’hi quedin només els convençuts, res a dir. Però si es tracte de fomentar el debat ideològic i el contrast d’idees no hi ha cap lloc més obert que la Vanguardia. Us agradi o no.

 6. Que bo és en Sanchez Piñol! Un altre que m’emportaria a casa per no parar d’escoltar-lo i aprendre sense haver d’obrir un llibre.

 7. Sensacional!
  Aquesta censura no sortirà explicada a TV3? Que també és del Conde i de la colleta del Carol? No hi haurà un programa amb tertúlia sobre aquest “Museo” amb el Sánchez Pinyol i la fatxendada explicant-se? Uns tenen por i els altres tenen barra…
  Malgrat tot, gràcies, moltes gràcies Sáncehz Pinyol.
  Ara cal que el fem córrer, que l’escampem aquí i “allá”!

 8. He trobat la resposta d’en Marius Carol arrogant, xulesca, desafiant, pedant, despectiu i altiva … força habitual en ell però indigne d’un director de diari que es pretèn de pensament transversal. Termes depectius com “salvapàtries”, “ens trobarem ple camí”, etc … denoten el seu tarannà autoritari y arrogant. L’han caçat amb lo de l’article i no ho ha encaixat be … Ara li demanarà a en Piñol que canvii algun paràgraf de l’article …

 9. LA IRONIA FINA DE SÁNCHEZ PINYOL, EN RELACIÓ AL MUSEU MILITAR PROJECTAT PEL SANGUINARI NACIONALISME ESPANYOL, LA COMPARTEIXO AMB L’ESCRIPTOR. TAMBÉ VULL VEURE MUSEÍSTICAMENT, L’ETERNA BARBÀRIE DEL NUCLI CENTRAL MILITAR, CONTRA CATALUNYA, AL LLARG DELS SEGLES, ELS QUE HA FORMAT EL SEU MISERABLE ADN SANGUINARI, CREADOR DE FRONTERES I MENTALITAT OBSOLETA.

 10. La pàgina de LAVANGUARDIA també ha sigut suprimida: Oleee la censura. Que burros, no saben que es la millor manera de optimitzar la difusió. Jo ja ho he fet

 11. Perdona, Bernat, no sé per què barreges plats i olles a la teva cuina. I, sobretot, no sé per què dius mentides: en el reportatge que sortia a LV sobre el Museu de les Cultures al Món hi havia veus que el defensaven (el Vicenç Villatoro) i h havia veus que ens posicionem en contra sense amagar-nos de res, la Nora Ancarola i jo mateix. Que no saps llegir? O és que t’interessa tenir moltes lectures i res més. Com a col.laborador de la teva casa et demano més equanimitat: al Comte de Godó no sé si li agraden els museus, però a mi no em fiquis al costat d’aquell senyor de la noblesa espanyola. Jo estic a favor dels museus, però dels museus amb cara i ulls, no dels museus polititzats. I així ho expressava clarament en les declaracions que els reporters de LV van recollir de mi. Gràcies.

 12. Gràcies per la informació.

  🙂

  El que resulta “curiós” és veure com gent suposadament preparada per (viure de) fer llibres i articles sobre història, repeteix “errors” com el d’atribuir a Espartero la frase sobre bombardejar Barcelona cada 50 anys.

  Perquè a Espartero no li calia dir-ho: ell ja ho feia!

  La frase surt a les memòries d’un suposat “demòcrata espanyol” (un oxímoron claríssim) anomenat Manuel Azaña:

  “Una persona de mi conocimiento asegura que es una ley de la historia de España la necesidad de bombardear Barcelona cada cincuenta años. El sistema de Felipe V era injusto y duro, pero sólido y cómodo. Ha durado para dos siglos”

  • A la Viquipèdia ho posa clar, ho va dir en Baldomero Espartero, o potser a la viquipèdia està equivocat i ho hauran de canviar.

   • Amb que hi ha “malament” a la viquipèdia se’n podria (se n’hauria) de fer una altra.

    Sota l’etiqueta publicitària d'”enciclopèdia lliure” s’hi amaga un ferri control ideològic de la mà dels “correctors”.
    Ho he pogut comprovar personalment.

    I sembla que no he estat pas l’únic:

    http://causacatalana.com/2014/03/27/un-repte-enraonar-amb-la-castellanitat-un-problema-la-faes/

    (…) “La FAES és un problema cultural -i social- a Espanya, per la seva pretesa convicció de superioritat moral i intel·lectual que li permet manipular i controlar els continguts d’Història del Wikipedia, definir-se com una fundació d’anàlisi i estudis socials (pel bé d’Espanya), i defensar els privilegis de la gran farsa -històrica- en que es basa l’autoritat de Castella, Madrid i la seva aristocràcia per sobre dels pobles i memòries de les nacions que configuren l’Estat espanyol.” (…)

    http://www.racocatala.cat/forums/fil/130688/patetic-article-de-vikipedia?pag=1

    (…) Gent de la FAES controlen la Vikipèdia espanyola fins al punt que pots posar una bajanada paracientífica de l’alçada d’un campanar però res que no atempti a la grandesa d’Espanya…
    El que desconeixia és que ara també controlessin la nostra… (…)

    (…) i la viquipedia catalana s’enmiralla en la Wiquipedia espanyola…
    Això és molt perillós perquè teníem la GEC que era un referent nacional que en part s’ha perdut en la Viquipèdia (…)

    (…) També l’Enciclopèdia Britànnica té problemes amb la Wiquipedia.
    El problema és que la gent que col.labora amb la Viquipèdia catalana no s’adona que fa una una enciclopèdia en catala.
    … però no una enciclopèdia CATALANA. (…)

 13. És veu que certs “tics” retornan, com alguns antics “directors” de la GUÀRDIA NACIONAL (la vanguardia) de mal recordar. El Sr. Màrius Carol conseva “la categoría”. … les corbates si que son el seu fort no…? ..Sr. Màrius Carol.

 14. No es el godo de Godó si no el caro de Carol. En Marius Carol es el creador d’aquest nou estil de LV, poc net i rastrer, xuclamingas i mandonguiller.