Afinant la brúixola de Gran Nord

31.05.2012

Fa gairebé dos anys, quan el productor de Veranda, Carles Gené i el guionista Guillem Martínez van proposar la meva col·laboració en la nova sèrie de televisió en què havien  començat a treballar, tenien molt clar els trets bàsics de l’argument de la sèrie. El meu assessorament, com a coneixedor del Pirineu i especialment del Pallars, era per aspectes dialectals i de contingut.

Sobre la qüestió lingüística, els vaig adreçar al departament de filologia catalana de la Universitat de Lleida. I penso que en termes generals han fet una bona feina. Els personatges del poblet de Nord parlen català nord-occidental amb alguns trets ben definits del dialecte pallarès. S’ha aixecat alguna queixa, ingènua al meu entendre, en el sentit que no parlen pallarès autèntic. Però, és que realment el parla algú el pallarès autèntic? El dialecte com a organisme viu que és, canvia constantment. I més, a partir del darrer quart del segle XX amb la normalització de l’escola i l’arribada del senyal de tv3 al Pic de l’Orri. Per altra banda, com vols forçar els actors a enraonar en uns trets gaire diferents de la seva parla habitual. S’hauran de concentrar tant en el recitat, que l’actuació se’n ressentirà…

La meva feina doncs, s’ha cenyit sobretot en els aspectes de contingut. Es tracta de crear un indret dels Pirineus que, a imatge de la independència i dels privilegis medievals que gaudien les antigues valls,  conserva encara avui ben viva una manera de ser i de veure el món peculiars, diferents a la de la resta de catalans. Aquest comportament  vol fugir dels tòpics amb què sovint la literatura urbana ha vist els pirinencs: pastors idíl·lics (manelics), ignorants que fan riure o  un colla de salvatges violents (drames rurals) La cultura i la moral  de Nord es construeix en bona part a partir del relat mític: l’óssa com a personificació de la natura que dorm a l´hivern i es desperta a principis de la primavera, la felicitat segons les encantades, la saviesa dels beneits… Un relat mític pirinenc que, el mateix que el clàssic, no és localista ni caduca sinó que té una validesa atemporal i universal. De la mateixa manera que vint-i-cinc segles després de Sòfocles, continuen naixent antígones (encara que aquestes dones n’ignorin el nom), a Catalunya hi ha milers de persones que no saben que guarden a casa un drap de les encantades. Tan sols els veïns de Gran Nord en recorden el relat primigeni.

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

5 Comentaris
  1. Al cinema de parla anglesa, els (bons) actors fan la feina d’adaptar-se a l’accent que toqui. Tenim actors australians a Hollywood, actors nordamericans fent de britànics, etc. Fins i tot els qui tenen origen asiàtic o africà però que ja han estat educats en anglès estàndard han de recuperar l’accent ètnic per interpretar determinats personatges.

    I dins del propi país els registres també es respecten, per exemple les variants angleses segons el barri de Londres on viuen, o si són de Liverpool, de York, etc. I això no depèn d’on sigui l’actor sinó d’on representa que és el personatge que interpreta.

    A TV3 tothom parla igual.

  2. La meva mare, pallaresa em penso que bastant autèntica nascuda el 1944, em diu que la pega que té aquesta sèrie és que de vegades no entén «allò que parlen» els actors. La mirarà, segons ella, per veure com fan el ridícul «els de Barcelona» fent veure que parlen com al Pallars. Ara, si això és una fer una «bona feina», doncs endavant i que no decaigui! ¿Rectificar? Mai! Com que som al país de les autocelebracions, l’enhorabona a tots. A tots els que han cobrat de la rifa, vull dir.

  3. Totalment d’acord. Tv3 no ha estat capaç d’aguantar una de les poques series imaginatives i amb valors universals fetes en els últims temps a casa nostra.

  4. Sóc del PALLLARS,,,primer dir : qui parla el palllares? doncs Srs. els Pallaresos ,Els de gran Nord segur que no…els actors s`han d`esforzar i tant que si ,per això son actors no????.Realment a part de la parla es tenien que cura d `altres continguts guions,,,etc…es massa ORCA……