Zombi Paella guanya el premi Llengua Nacional

21.11.2018

Dimarts 20 de novembre, l’associació Llengua Nacional va donar a conèixer els guanyadors de la primera edició del premi Llengua Nacional. El primer premi se’l va endur el segell editorial Zombi Paella, i la Fundació Didàctica Catalunya va quedar finalista.

Aquest dimarts ha tingut lloc el lliurament dels premis Llengua Nacional | Foto: Llengua Nacional

El premi Llengua Nacional ha arrencat aquest any amb l’objectiu de reconèixer projectes empresarials d’arreu dels Països Catalans que mostrin un compromís ferm amb el català o que contribueixin en l’extensió de l’ús de la llengua. Qualsevol persona ha pogut nominar com a candidata petites empreses i cooperatives que han destacat per la seva defensa de la llengua.

L’actriu i presentadora Txe Arana va introduir l’acte recordant l’origen i l’objectiu del premi. Aquesta presentació va anar acompanyada de la intervenció d’Abel Carretero, president de Llengua Nacional, que va donar la benvinguda. La cerimònia també va comptar amb ul missatge sorpresa des de Brussel·les de Carles Puigdemont, que va voler destacar la importància del català en el món empresarial, i les intervencions musicals del cantautor barceloní Jordi Montañez amb la interpretació de les cançons “Instantània” i “Praga”.

Carles Puigdemont va connectar amb el premi | Foto: Llengua Nacional

En una primera part, Ernest Pérez-Mas, empresari català, fundador i director de la companyia Parlem Telecom, va parlar de l’ús de la llengua catalana i el seu impuls a les empreses i del paper del govern. Després d’aquesta conversa va tenir lloc el lliurament dels premis als guardonats en el concurs #FabraDeVacances. Cinta Paloma va ser la guanyadora amb una fotografia que mostra la Universitat de Tolosa de Llenguadoc, i Josep M. Giralt va ser reconegut amb l’accèssit per una fotografia que mostra la tomba de Fabra a Prada de Conflent.

Finalment, es van fer públics el projecte guanyador i el finalista de la primera edició del premi Llengua Nacional. El primer premi, dotat amb 2.500 euros, va ser atorgat a Zombi Paella, un segell editorial creador de jocs en català que va ser creat a Alacant l’any 2014. El premi va ser recollit per Enric Aguilar, creador de l’empresa.

La finalista, que va rebre una dotació econòmica de 1.000 euros, va ser la Fundació Didàctica Catalunya que proporciona suport en català a joves i infants que ho necessiten. El premi va ser recollit per la seva directora, Raquel Torres Domínguez.

Per acabar, Txe Arana va voler finalitzar l’acte amb unes paraules que destaquen la importància de la renovació i l’actualització del català en paral·lel amb un món que canvia i evoluciona constantment.