Youth#4: la veu dels joves

30.11.2018

La veu de quinze joves d’entre 15 i 18 anys, d’orígens, entorns i realitats socials diferents. Però tots tenen un objectiu comú: utilitzar la veu que expressar el que els adolescents del segle XXI senten, pensen i volen. I tot a través de la seva identitat. Aquesta experiència teatral que porta per nom Youth#4 dirigida per Didier Ruiz i que es podrà veure al Teatre Nacional de Catalunya del 29 de novembre fins al 2 de desembre.

Estrena de Youth#4 al TNC.  Foto: TNC

Quins són els seus somnis, els seus desitjos, les seves aspiracions, les seves pors, les seves idees sobre l’amor i la mort? Quina consciència tenen del món en el que viuen, del lloc que hi ocupen? Aquests dubtes i d’altres son una constat en la humitat. Però, i entre els joves? Aquesta franja d’edat sovint oblidada en la societat. Què pensen? Quins dubtes tenen? Què volen? Doncs, en l’espectacle Youth#4 de l’autor i director Didier Ruiz i que ja ha estat realitzat i presentat anteriorment al Festival d’Avinyó, al Festival Temporada Alta i recentment a diversos teatres de França, aquests joves d’entre 15 i 18 anys manifestaran les seves opinions respecte tot això.

Amb una llarga trajectòria de treball amb adolescents, el director francès ha emprès aquest projecte amb la voluntat d’estimular un espai d’expressió del que senten els joves participants. La seva metodologia es basa en un treball individual i col·lectiu que permet a cadascú descobrir o redescobrir el seu cos, ser-hi sensible, obrir-se al dels altres i a l’espai que l’envolta per adquirir la confiança necessària i poder usar una paraula espontània i lliure. Cadascú parteix des de la igualtat, amb la seva singularitat, la seva força i les seves febleses. Al llarg d’aquest procés, les paraules i el cos es despleguen, es teixeix una resposta diferent en relació amb un mateix i amb els altres, una mirada curiosa a  la diferència.

Mitjançant aquesta experiència teatral, el TNC ha creat el cicle Teatre per a joves, un nou projecte de teatre per a nois i noies de 12 a 18 anys amb temàtiques més properes a les seves realitats.  Així com, l’Obra Social la “Caixa” que ha dut a terme dos projectes culturals amb la finalitat de transformar la societat: CaixaEscena, que amb 10 anys de trajectòria s’ha consolidat com un programa innovador que promou l’interès per les arts escèniques  entre els joves, des de l’educació. Art for Change “la Caixa”, que des de l’any 2007 és un programa que genera creacions artístiques liderades per un artista, en les quals participen col·lectius en situació de vulnerabilitat.