Yannick Garcia guanya el Premi Documenta 2013

20.01.2014

Yannick Garcia guanya el Premi Documenta 2013 amb el conjunt de relats La nostra vida vertical. L’altra editorial, recentment fundada per l’editoria Eugènia Broggi, serà a partir d’ara l’encarregada de publicar aquest premi a joves menors de 35 anys.

 

Yannick Garcia ha guanyat el Premi Documenta

El jurat del premi Documenta, format per Jesús Cartañà, Marina Espasa, Pau Vidal, Josep Cots i Eugènia Broggi ha decidit premiar el conjunt de relats La nostra vida vertical, de Yannick Garcia, “per la varietat estilística, l’elegància, la pulcritud i el rerefons tèrbol del seu univers literari”.

La joventut i la solidesa de les propostes dels autors participants ha sorprès molt positivament el jurat, que ha volgut destacar molt especialment la notable maduresa de La mort de l’art, de Pol Beckmann. La nostra vida vertical, obra guanyadora, serà publicada el mes de març per la nova editorial independent L’Altra Editorial.

Els relats que conformen La nostra vida vertical “divergeixen força en l’espai i el temps”, explica l’autor. “Conformen un petit viatge pel món i per diferents moments dels darrers dos segles (i més enrere i tot), però, en certa manera, els seus personatges comparteixen un rerefons anímic: tots busquen respostes. Al cel, en Déu, en la transcendència, en la gent que admiren, en els que han entronitzat erròniament… Miren a dalt i esperen. No toquen gaire de peus a terra, per motius molt diversos i amb conseqüències, també, desiguals”.

L’escriptura de Garcia relata situacions en contextos “tèrbols”, tal com ha avançat el jurat. Yannick Garcia veu la terbolesa “cada dia en l’àmbit quotidià, en l’esfera relacional”, i aquesta percepció contagia els seus relats. “Som tèrbols quan enganyem, quan defraudem, quan ens fem il·lusions… No crec que calgui allunyar-nos gaire de la nostra realitat immediata per ser truculents. Als personatges de ‘La nostra vida vertical’ la placidesa no els dura mai gaire”, confessa.

La importància de la forma

“Crec que l’originalitat temàtica ens resulta a tots cada cop més complicada: sabem de pràcticament tot i pensem que ho hem viscut tot. Per tant, escriure ha de ser forma també. Ni buida ni gratuïta, però t’has d’empescar la manera d’explicar històries semblants des d’un lloc nou, i aquest lloc sovint és la llengua. Si no controles sempre el que dius i fas dir als personatges, perds l’interès. Miro de tensar la corda de la llengua: de vegades fa una mica de panxa, d’altres sembla que estigui a punt de petar, però no la pots deixar anar mai com si fos una serp morta. Ha de tenir vida diguis el que diguis”, aconsella Garcia.

Un autor de les terres de l’Ebre

Yannick Garcia (Amposta, 1979) va guanyar el II Premi de Poesia Gabriel Ferrater amb el recull de poemes De dalt i de baix (2003, Edicions 62) i al cap de poc va aparèixer a l’antologia de poesia ebrenca Terres d’aigua. Poemari de les Terres de l’Ebre (2004, Cossetània). Pel que fa a la narrativa, ha publicat relats en revistes i va guanyar el XX Premi de Narrativa de l’Ametlla de Mar amb el recull de narracions Barbamecs(2011, Cossetània). Ha participat en les antologies Els caus secrets (2013, Moll) i Emergencias (2013, Candaya). Col·labora ressenyant novetats editorials al Cabaret Elèctric d’iCat.fm. És intèrpret simultani per a institucions, empreses i mitjans, i traductor i corrector per a editorials. Va ser professor d’interpretació a la Facultat de Traducció de la Universitat Pompeu Fabra. Ha traduït assajos, novel·les i obres de divulgació de l’anglès, el francès i l’alemany, d’autors com Jules Verne, Michael Palmer, Michael Conelly, Sebastian Barry o George Saunders.