15 anys d’Xcèntric: “Els cineastes que projectem són visionaris”

12.01.2016

L’edifici del CCCB és majoritàriament blanc per dins. Carolina López, en canvi, té els cabells molt negres i va vestida tota de negre. Com una pantalla quan s’ha acabat la pel·lícula. És la directora de l’Xcèntric, el cicle de cinema experimental del CCCB que enguany celebra 15 anys.

Carolina López és la directora de l'Xcèntric, el cinema del CCCB | Font: Clàudia Rius

Carolina López és la directora de l’Xcèntric, el cinema del CCCB | Font: Clàudia Rius

Dins de l’edifici lluminós del CCCB, l’Xcèntric hi té un arxiu fosc. Prou fosc com per recrear l’ambient d’un cinema, perquè la voluntat és que allà s’hi vegin pel·lícules. Hi ha sofàs i diverses pantalles. És únic al món, destaca la seva directora, Carolina López, i gratuït. Conté 700 films de cinema experimental. L’Xcèntric acompanya les pel·lícules de l’arxiu amb informació i entrevistes; i crea un espai on les pel·lícules es poden veure on-site i s’hi poden dur a terme activitats per entendre i estudiar el cinema experimental.

L’arxiu és el reflex i de vegades el complement de l’Xcèntric, explica Carolina López mentre camina per un passadís llarg, blanc i buit, que segueix l’estil minimalista del CCCB. Però l’activitat troncal de l’Xcèntric és el cicle de cinema, que enguany és més curt per qüestions de pressupost. “Fem 35 sessions i les mimem totes”, relata la directora, “Defensem que cada projecció és un acte expositiu, com quan un artista fa una exposició, per això respectem al màxim el format”.

Les pel·lícules experimentals que mostra l’Xcèntric són de difícil distribució. Projecten estrenes, però també clàssics. De fet, és així com van començar, ara fa 15 anys: amb els clàssics. “Vam cobrir un forat gran a Barcelona, a Catalunya i a Espanya: el del cinema experimental”. Amb els anys, l’Xcèntric s’ha consolidat i ha pogut anar més enllà dels clàssics: “Passem documentals i noves cinematografies d’altres països, és un món molt fascinant i ric”, afirma Carolina.

L’Xcèntric té un públic fidel, però no ha sigut fàcil crear-lo. “Ens va costar molt, al principi”, recorda la directora del cicle, “perquè la gent no hi estava acostumada. Aquest tipus de cine no entra dins del currículum escolar per pur desconeixement”. Amb el temps, però, l’Xcèntric ha aconseguit no només fer-se un lloc, sinó crear sensibilitat entre el públic i veure com creix una nova generació d’autors experimentals.

El cinema experimental té un gran competidor: el comercial. Aquest compta amb una maquinària de distribució enorme, recalca Carolina López, i la fita de l’Xcèntric no és apropar-s’hi. “El cinema experimental és més proper a les belles arts, a la fotografia… No parteix de les mateixes bases del cinema comercial”, explica. Bases com fer pel·lícules del que és moda, fet que l’Xcèntric rebutja: “No ens fixem en modes o tendències, sabem que els cineastes que projectem son visionaris”.

"Atles Marey" obrirà el cicle Xcèntric d'enguany | Font: CCCB

“Atles Marey” obrirà el cicle Xcèntric d’enguany | Font: CCCB

Carolina López rebutja fer servir l’adjectiu hipster pel seu públic o per les seves pel·lícules. “Projectem cinema essencial, de llarg recorregut, proper a la creació artística; cineastes amb petites obsessions que poden trigar 30 anys a fer una pel·lícula”. L’objectiu de l’Xcèntric és tenir un programa de qualitat que faci obrir els ulls al públic i mostrar moltes maneres de fer cinema.

El cicle d’enguany comença el 14 de gener amb el film Atles Marey, un homenatge a les pel·lícules d’Etienne-Jules Marey fet per Dani Pitarch. Dani Pitarch és músic dels Mamut Cinema, quartet especialitzat en sessions de cine-concert. L’Xcèntric va fer dos encàrrecs a Pitarch: composar la part visual de la pel·lícula i composar-ne també la banda sonora. Aquest 14 de gener, els espectadors gaudiran de la música en directe de Mamut Cinema mentre el film avança.

Carolina López recomana el film Escultures de llum, de Barry Gerson, a les persones que acaben d’entrar al món del cinema experimental; i el film Reduccions de la memòria, pigments de vida, de Rober Huot, als entesos que vulguin sorprendre’s. Sigui com sigui, l’Xcèntric està obert a tots els públics i la seva programació incorpora des de clàssics fins a talent local actual, com Daniel VIllamediana. A l’Xcèntric 15 anys han donat per molt, i encara donaran per més.