Xavier Duran i Jordi Virallonga, Premis Literaris 2015 de Lleida

16.11.2015

Divendres al vespre, a l’Auditori Enric Granados de Lleida, es va fer entrega del 32è Premi d’assaig Josep Vallverdú i del 20è Premi de poesia Màrius Torres. L’acte va comptar amb la presència de l’escriptor i comunicador Màrius Serra que un any més va conduir la tertúlia. Enguany, la segona part de la gala va oferir un espectacle literari dedicat a Ovidi Montllor.

Xavier Duran i Jordi Virallonga al saló de plens de l'Ajuntament de Lleida

Xavier Duran i Jordi Virallonga al saló de plens de l’Ajuntament de Lleida atenent als mitjans

El químic, periodista i divulgador científic Xavier Duran es va endur el premi d’assaig Josep Vallverdú amb l’obra L’individu transparent. Dels raigs X al big data, “un llibre que es llegeix molt bé, estructurat a partir de tres camps tots ben entrelligats” segons ens explica el jurat. Duran ja va guanyar el premi l’any 1991 amb Les cruïlles de la utopia, “des de que vaig guanyar el premi, fa vint-i-quatre anys, la tecnologia ha canviat molt” comenta, ara “aquest llibre voldria ser una exposició d’on estem actualment, mirant els riscs que es presenten”. Si bé ens trobem en un moment d’avenços tan científics com tecnològics, alhora, “estem en una societat transparent”, les nostres dades circulen lliurement, ja sia de forma voluntària o involuntària, degut a les xarxes socials, o només pel fet de tenir un telèfon intel·ligent, entre d’altres ginys i és que “aquestes dades també representen un perill” va assenyalar Duran.

En l’apartat de poesia, el guardonat fou l’escriptor i catedràtic de la Universitat de Barcelona, Jordi Virallonga. “Fa quaranta anys que estic dins la poesia catalana, ensenyo a la universitat (…) sense forçar-ho, no era estrany que algun dia escrivís un llibre de poesia en català”, comentava l’autor, i, arribar i moldre, amb l’obra Amor fet es va endur el 20è premi de poesia Màrius Torres. L’autor busca trencar tòpics, “he intentat commoure, però també divertir” ens assegura Virallonga, “intento aprofundir al sentiment tràgic d’una vida molt usual” diu. Amb l’obra busca que cada individu, a la seva manera, s’hi senti identificat “llegir pensant que estan parlant de la nostra pròpia vida, i no la d’un altre” comenta Virallonga.

Durant la cerimònia de la Nit dels Premis Literaris Xavier Duran i Jordi Virallonga van rebre la “libertinella” obra de Tonet Amoròs creada l’any 2004 que els acredita com a guanyadors; també el xec de 9.000€ i 6.000€ pel premi d’assaig i poesia respectivament, dotació finançada al 50% per les dues institucions convocants, l’Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida. La nit va continuar amb la ja establerta tertúlia conduïda per Màrius Serra.

La segona part de la vetllada va oferir un espectacle literari, en aqueta ocasió dedicat a recordar el poeta i cantautor d’Alcoi, Ovidi Montllor, del qual enguany es commemora el 20è aniversari de la seva absència. De la mà de Toti Soler a la guitarra, amb la interpretació de Joan Massotkleiner i amb la veu de Gemma Hummet, L’Ovidi, Poema sense acabar, ens va retornar la veu de l’enyorat creador d’Alcoi.