Xavier Albertí, Josep Maria Miró i Jordi Prat i Coll, premis Max 

22.05.2019

Xavier Albertí, millor direcció d’escena, Josep Maria Miró, millor autoria teatral i Jordi Prat i Coll, millor adaptació o versió. Aquestes tres figures rellevants del món escènic català han guanyat els Premis Max amb les dues produccions del TNC del 2018: Temps salvatge i Els Jocs Florals de Canprosa.

Laia Manzanares i Eduard Farelo en una escena de ‘Temps salvatge’. © May Zircus / TNC

Temps Salvatge, un encàrrec exprés del TNC, és un retrat d’una comunitat i les seves pors. Una emoció que, tal com assegura Josep Maria Miró en una entrevista amb el crític Oriol Puig Taulé “sempre ha estat una de les grans eines, instruments i motors, no només del nostre temps, sinó de tots els temps”. Per la seva banda, el crític Martí Figueras va destacar en aquest article de Núvol la direcció de Xavier Albertí a Temps Salvatge, perquè “crea petits quadres que emmarquen els personatges en una solitud decrèpita, viciats tots per un voyeurisme malaltís a través de l’observació desconfiada del veí”.

Per la seva banda, Jordi Prat i Coll ha estat guardonat com a millor adaptació o versió per l’obra Els Jocs Florals de Canprosa, un text original de Santiago Rusiñol. L’espectacle, que va suposar el debut de Prat i Coll a la Sala Gran del TNC, s’inspira en un dels textos que va ser objecte de gran polèmica l’any 1902 per parodiar els Jocs Florals. Respectant-ne el text original, el director hi ha afegit altres textos rusiñolians i cançons populars de totes les èpoques per convertir l’espectacle en una gran festa major de la catalanitat. Els Jocs Florals de Canprosa és un muntatge que, com bé va explicar Puig Taulé en la seva crítica, va despertar un gran interès: “Feia temps que no veia vibrar tant una platea, tants aplaudiments espontanis, tants espectadors amb un somriure constant als llavis. Els Jocs Florals de Canprosa és un espectacle divertidíssim, on cada intèrpret brilla, i on el públic riu, s’emociona i arrenca a aplaudir”, assegura Puig Taulé.