Xarim Aresté, Maria Arnal i Marcel Bagés al Festival Alta Segarra

14.04.2018

Maria Arnal i Marcel Bagés, Xarime Aresté i La Folie són les noves incorporacions al programa de la tercera edició dels Festivals Alta Segarra que se celebraran els caps de setmana del 13 i 14, 20 i 21, i 27 i 28 de juliol. L’edició d’aquest 2018 presenta un cartell format per grans figures de la música catalana amb reclams ja confirmats com són Els Amics de les Arts, Andrea Motis i La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya que amb Elena Gadel i Beth Rodergas presentaran Tossudament Llach. L’objectiu d’Àgora Alta Segarra, entitat organitzadora, és consolidar al territori l’oferta musical d’aquest festival estiuenc. Les entrades es poden comprar a partir del 23 d’abril aquí.

Xarim Aresté | Foto Ester Roig

Les darreres incorporacions

Maria Arnal i Marcel Bagés, un dels duets més preuats del moment, seduiran el públic de l’Alta Segarra el dissabte 14 de juliol presentant el seu primer llarga durada, 45 cerebros y 1 corazón, en referència a la lletra d’una cançó inspirada en el que van trobar al fer l’aixecament d’una fossa de la Guerra Civil a La Pedraja (Burgos). El passat es reviu en el present amb un directe intens, amb himnes dels nostres temps com “La gent no s’adona del poder que té”, un tema basat en un poema de Joan Brossa.

La veu de la Maria Arnal segresta l’audiència amb un volum i un cos impossibles de passar per alt. La posada en escena que ofereixen juntament amb en Marcel Bagés, que l’acompanya amb la infinitud de registres que permet una guitarra elèctrica que juga amb la distorsió, està curosament dissenyada per posar el focus en el cant de la Maria i elevar-ne l’expressivitat i els matisos fins a fer posar la pell de gallina.

Foliecitat és el títol del segon disc de La Folie, la banda encapçalada per la veu de Paula Giberga i la guitarra d’Andreu Roig. Després de debutar al 2016 amb un disc titulat Traficants de somnis, el seu segon llarga durada els ha servit per convertir-se en els guanyadors del Premi Enderrock de la crítica al grup revelació del 2017. En el concert a l’Alta Segarra, el dissabte 21 de juliol, ens presentaran les seves cançons optimistes, felicitat a ritme de pop i molta alegria.

Una altra de les darreres incorporacions és Xarim Aresté, que actuarà el divendres 27 de juliol. Polinèsies és el títol del seu disc més recent, el tercer de la seva trajectòria en solitari. Aquest músic de Flix ha començat l’any recollint el Premi MIN de la Música Independent al millor disc de l’any en català i ha guanyat també el premi Núvol al millor disc del 2017.

Amb Polinèsies, que vol dir moltes illes, el músic-poeta de Flix segueix el fil a aquesta tensió entre l’u i el tot, entre l’íntim i el col·lectiu, la contradicció infinita que, segons afirmen els que l’han viscut, es resol en l’experiència religiosa.

Els Amics de les Arts. | Foto de Toni Vilches.

Els Amics de les Arts, cap de cartell d’aquesta edició

Els amants de la música ja poden reservar-se totes les dates per no perdre’s cap de les propostes que tindran lloc al juliol per tercer any consecutiu. Els Amics de les Arts, cap de cartell d’aquesta edició, actuaran el dissabte 28 de juliol per presentar Un estrany poder, el seu quart disc d’estudi.

Ens trobem amb uns Amics de les Arts renovats, més electrònics, que flirtejaven amb els silencis per emfatitzar el ritme; Tony Doogan, el productor escocès, els ha conduït cap a una aposta sonora molt més electrònica, però sense perdre l’essència del grup; continuen amb el seu optimisme i bon humor, les picades d’ullet cinematogràfiques, literàries…; i la seva peculiar combinació de veus, tot jugant a repartir-se les frases; amb cançons que combinen situacions d’allò més quotidianes amb històries d’allò més surrealistes, la temàtica ha anat evolucionant juntament amb el moment vital dels membres del grup.

Amb 13 anys de trajectòria, han creat himnes com  “Jean-Luc”, “Ja no ens passa” o “Louisiana o els camps de cotó”, entre els que ràpidament s’hi han afegit cançons més recents, com “Les coses”, “Un estrany poder” o “El seu gran hit”. Temes nous que ja s’han afegit a la llista de hits corejats per una munió de seguidors que no fan més que créixer.

El 13 de juliol, Andrea Motis, la jove trompetista, cantant i compositora barcelonina obrirà el festival presentant al públic segarrenc l’àlbum Emotional Dance. Enregistrat a Nova York, es tracta del seu debut en solitari que arriba després d’haver editat sis discs aclamats per la crítica al costat de baixista Joan Chamorro, qui la va descobrir a la Sant Andreu Jazz Band.

Un altre dels plats forts d’enguany serà el concert de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya que amb el concert Tossudament Llach compartirà amb el públic les cançons més emblemàtiques de Lluís Llach. L’espectacle tindrà lloc el dia 20 de juliol i comptarà amb l’especial col·laboració de les cantants Elena Gadel i Bet Rodergas.

Tots els concerts tindran lloc en tres espais emblemàtics de l’Alta Segarra que l’organització revelarà ben aviat. Com cada any, seran indrets emblemàtics de diferents pobles que, mitjançant la música i la cultura, es volen donar a conèixer, revaloritzar i convertir en un pol d’atracció per al turisme rural.