X. R. Trigo a la Vila del Llibre de La Pobla de Segur

19.03.2018

19L’escriptor i fotògraf Xulio Ricardo Trigo ha guanyat la 21a edició del premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica, convocat per Columna Edicions. El primer i únic premi d’aquestes característiques en català. L’autor d’origen gallec ha estat premiat gràcies a L’homenatge, una obra ens introdueix en els racons més íntims del moviment modernista català. Xulio Ricardo Trigo presenta L’homenatge a La Vila del Llibre de La Pobla de Segur el diumenge 29 d’abril a les 12h.

Xulio Ricardo Trigo | Columna Edicions

L’homenatge és una història que ens parla de finals, però d’aquests que signifiquen el començament d’una nova vida. Amb una trama apassionant, Trigo ha concebut un recorregut pel Modernisme artístic de la mà dels seus protagonistes i penetra al cor dels mites per trobar-hi les persones.

En aquest cas ens hem de situar a Sitges, l’any 1932. Convidat per la vídua de Santiago Rusiñol, Carles Solé arriba a l’estació de tren per allotjar-se al Cau Ferrat. El seu objectiu és l’homenatge escrit que vol dedicar al moviment modernista, però en realitat persegueix una venjança personal contra els grans pintors que molts anys enrere li van negar un lloc de privilegi. Passions humanes i documentació històrica, un binomi que Trigo combina amb mesura i amb capacitat per seduir el lector.

El motiu de la venjança que ordeix des del principi Carles Solé impulsa molt bé la novel·la, així com el fet de posar en dubte els hàbits burgesos del grup més conegut dels pintors modernistes. També hi trobem un enaltiment de figures femenines que estaven en segon terme, com ara Lluïsa Denís o Júlia Peraire.

Xulio Ricardo Trigo (Betanzos, la Corunya, 1959) és escriptor i fotògraf. Ha publicat més d’una dotzena de novel·les, entre les quals destaquen Després de l’oblitEls secrets de la reinaEl somni de Tàrraco o Les veus del Liceu. Ha guanyat premis com l’Ausiàs March, el Maria Mercè Marçal o el Miquel de Palol, i és col·laborador habitual en diversos mitjans de comunicació. També ha publicat poesia, com a autor i com a traductor, i la resta del temps el dedica a la seva altra passió, la fotografia. A Núvol tenim el privilegi de poder publicar algunes de les seves instantànies.

Amb aquest guardó, L’homenatge de Trigo s’afegeix, entre d’altres, a la llista d’obres guanyadores com El càtar proscrit (2016), de Jaume Clotet; Temps de família (2015), de Tània Juste; La rosa entre els llops (2014), de Joaquim Molina; Conspiració a Tàrraco (2013), de Jordi Solé; Bon cop de falç (2011), d’Andreu González i Ramon Gasch; o Intrigues de palau (2006), de Maria Carme Roca. Enguany, han compost el jurat Tin Luján, Jaume Sobrequés, Vicent Sanchis, Maria Carme Roca i Glòria Gasch.