“Women Writers in Catalan”: celebrem que existim!

24.03.2017

En el marc del festival internacional de literatura Kosmopolis, s’ha presentat al CCCB el llibre-catàleg Women Writers in Catalan. Una selecció de 60 escriptores catalanes destinat a projectar-les al món. La presentació ha anat a càrrec de Marina Espasa, comissària del programa Barcelona Literatura de la UNESCO; Laura Huerga, editora de Raig Verd, i Bel Olid, presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

Algunes de les escriptores que “Women Writers in Catalan” recull en les seves pàgines.

Raig Verd editorial, en col·laboració amb Barcelona Ciutat de la Literatura i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, publica aquest catàleg amb una selecció de cinquanta escriptores contemporànies i deu de clàssiques. Un llibre per descobrir la literatura catalana escrita per dones, des de la narrativa i la poesia, els clàssics i els contemporanis. En paraules de l’editora de Raig Verd, Laura Huerga, es tracta d’un recull de “quantitat, qualitat i diversitat que representa perfectament la vitalitat de la literatura contemporània catalana”.

És també un catàleg d’obres que es poden traduir a altres llengües, destinat a la projecció internacional de la literatura catalana en fires i festivals, i una porta d’entrada a la resta de la literatura i la cultura catalanes. El llibre està escrit en anglès, a excepció de les mostres literàries de cada autora, amb la traducció en anglès i el text original en català. En aquest sentit, diu Laura Huerga, “hem fet una selecció d’autores de gèneres literaris diversos, que representen molts estils interessants i atractius per editors i traductors d’arreu del món.”

Bel Olid, presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, ha expressat la voluntat de l’associació de projectar “la nostra literatura cap a l’infinit i més enllà; i aquest llibre és una manera de fer-ho.” Olid ha remarcat que aquest llibre té diverses funcions: “celebrar que existim, tot i que molta gent s’entesti a fer veure que no; fer justícia en aquesta manera d’ignorar-nos en el món de les lletres, però també és una manera de mostrar la nostra diversitat, no com escriptores, sinó com a escriptors en masculí genèric.” És a dir, aquest llibre no és només una mostra de com és la literatura catalana que fem les dones, sinó que és una mostra de la importància i qualitat de la literatura catalana contemporània.

Més que una presentació formal, l’acte ha sigut una trobada de totes les persones que han col·laborat a la creació d’aquest llibre; una trobada per celebrar la publicació d’un llibre que servirà per projectar-nos arreu i per celebrar i reivindicar que existim.