(What’s the story) Morning glory, a l’Apolo, again

6.01.2017

Per tercer any consecutiu, la Sala Apolo acollirà el cicle de música clàssica els diumenges a a l’hora del bermut, entre el 22 de gener i el 12 de febrer. Artistes com Marco Mezquida, Daniel Ligorio, Erica Wise o Blooming Duo actuaran a l’emblemàtica sala.

Sala Apolo

Sala Apolo

El cicle de música clàssica (What’s the story) Morning glory torna a l’Apolo amb propostes molt engrescadores que ens acosten al gènere d’una forma poc convencional, “sense prejudicis ni condescendències, retallant solemnitat i approximant-la a la cultura del segle XXI”. Els organitzadors posen èmfasi en el fet que l’aposta és apta per a totes les edats i que no cal previ coneixement de la música clàssica. En aquesta edició es vol il·lustrar com, al llarg de la història, la música ha tingut un gran component d’improvisació i divertimento. Hi haurà espai per a la dansa de tots els temps, però també per a les referències electròniques, amb música electroacústica, sense deixar de banda els hits de finals del segle XIX i principis del XX. “És també molt interessant la proposta de música de cambra que fa referència a mons com el subaquàtic o el món virtual dels videojocs”, comenta la programadora Maitane Beaumont, que estudià viola i cant líric, afirma: “Mai no vaig entendre per què aquella música que interpretava s’anomenava música culta, erudita o seria”. (What’s the story) Morning glory és una mostra d’aquesta reivindicació.

El primer concert tindrà lloc el 22 de gener, sota el nom de “Clàssica al segle XXI”, i vol mostrar diferents corrents interpretatives que han dominat la història de la música. Es pot interpretar el que hi posa a la partitura, però també es pot ser creatiu en directe. Això és el que farà Marco Mezquida, un dels pianistes més valorats i sol·licitats de l’àmbit jazzístic i les músiques improvisades amb una desbordant personalitat que queda plasmada a l’escenari a cada compàs.

El 29 de gener és el torn de Daniel Ligorio, tot un referent al nostre país en matèria pianística. La pista de ball es transfromarà en platea, i aquest diumenge ressonaran records, memòries, nostàlgies del que Beaumont anomena “pop de finals del XIX i principis del XX”. És una proposta d’imatges sonores que, influenciades de forma directa o indirecta per la cultura popular, evoquen altres realitats. Ligorio, del qual Montsalvatge digué que “el seu art pianístic no enganya, és autèntic”, interpretarà Albéniz, Gershwin, de Falla i Mussorgski.

Heu escoltat mai música dance per part d’un violoncel? Doncs si voleu viure l’expriència, congregueu-vos, el 5 de febrer a la Sala Apolo. La cellista Erica Wise ens ofereix una sorprenent interpretació de la història de la música amb el suport de l’electrònica, tocant obres de Bach, Cassadó, Saariaho i Perich.

Finalment, una arpa i una marimba, formació poc habitual per a la música de cambra, envairan l’Apolo el 12 de febrer. El BloomingDuo ens ofereix un programa de mà que fa referència a bordells, mons subaquàtics, peixos, pedres o personatges com Super Mario Bros o Donkey Kong. “Tampoc és gaire usual presentar una alternativa al format de concert tradicional que manté la pompa i la mística burgesa del segle XIX en un club nocturn”, observa Beaumont. D’entre els compositors que sonaran a l’hora del bermut hi trobem Saint Saëns, Gasull, Ravel, Sanmartí, Guinovart, Timón, Piazzolla, Serafini o Scott, i mítiques bandes sonores de videojocs. Serà un concert amb sorpreses, perquè algunes de les obres són encàrrec del grup format per Esther Pinyol, arpista, i Ferran Carceller, percussionista.