Welcome to Píndoles

6.06.2018

Un festival de microteatre… fora del teatre. Així és com es defineix Píndoles, la iniciativa d’èxit que aquest any estrena seu. El Castell de Montjuïc serà l’amfitrió de la gran festa, cedint espais interiors i exteriors per a la seva quarta edició, que se celebrarà els dies 8, 9 i 10 de juny de 2018.

Píndoles fa obres de teatre en petit format en llocs inesperats

El canvi de lloc del Festival Píndoles, que les primeres tres edicions es van fer a l’antiga mansió modernista de l’Alberg Mare de Déu de Montserrat, a Vallcarca, és un salt qualitatiu. El Castell de Montjuïc, un dels edificis més emblemàtics de Barcelona, ofereix més varietat de localitzacions i permet a l’organització créixer tant en espais com en programació. A més dona visibilitat al festival, que busca convertir-se en el referent del microteatre de qualitat a Catalunya.

L’immens pati d’armes serà el centre neuràlgic del Píndoles. Allà s’hi instal·larà la taquilla i el servei de bar, format per food trucks i barra per begudes. Però un dels grans dubtes de les esdeveniments que tenen lloc a Montjuïc és: com arribar-hi? A partir del moment que acabi la línia regular d’autobusos, hi haurà servei de vehicles llançadora de pujada i baixada, per poder accedir o marxar del recinte amb comoditat.

Els escenaris canvien però l’essència es manté, o això asseguren els seus organitzadors, que segueixen apostant per programar històries de 15 minuts de durada en espais singulars, on “mai ningú s’imaginaria fer-hi ni veure-hi teatre, trencant la quarta paret i col·locant el públic a tocar dels actors”. La premissa és aconseguir-ho amb una programació de luxe i ben variada: drama, comèdia, thriller, espectacles d’objectes, teatre, dansa, circ, performance… Propostes per a tots els gustos i de qualitat.

El canvi d’ubicació no és l’única novetat. Per una banda, el Píndoles s’estrena com a coproductor en conjunt amb l’Excèntrica (Centre d’Arts escèniques de Santa Coloma de Gramenet) i el festival Passatge Insòlit. El resultat és l’obra de microteatre “Duel”, que s’estrenarà al Píndoles – Festival de microteatre fora del teatre i a la tardor es podrà tornar a veure al Passatge Insòlit. Per altra banda, el festival estrena en exclusiva “La solitud de l’U”, escrita per Sergi Belbel i que va formar part del cicle de lectures dramatitzades “En Procés” del Teatre Lliure el febrer de 2018.

Programació amb segell de qualitat i aposta per les estrenes

Al llarg dels tres dies del festival es programaran 18 microespectacles diferents: 6 cada dia. La programació està formada per 14 obres de microteatre inèdites, que s’estrenen en exclusiva al festival, i 4 micropeces de teatre d’altres disciplines (titelles, visual i multidisciplinar). Són espectacles de curta durada -15 minuts- interpretats per entre 1 i 4 actors i per a un grup reduït de persones: 20 persones per funció en cada espectacle.

Tots els espectacles estan escrits, dirigits i interpretats per professionals. En el cas de les microobres de text inèdites, i a excepció de “Duel” i “La solitud de l’U”, una comissió d’experts formada per Marc Rosich (dramaturg i director), Jacobo Julio (director del Cabanyal Íntim de València, i dramaturg de la cia. Francachela Teatro) i Roger Ribó (dramaturg i director) ha escollit 12 propostes d’entre 170 textos rebuts.

Els altres 4 espectacles, corresponents a altres disciplines, són propostes ja estrenades i rodades i han estat seleccionats per l’equip de gestió del Píndoles. És la segona edició que el festival inclou aquest tipus de propostes, amb l’objectiu de donar una visió de 360 graus del món del microteatre i reivindicar les disciplines de teatre menys convencionals.

Des de Núvol destaquem la proposta “Welcome to Berlin”, basada en un text de Joan Burdeus, redactor de Núvol, i Pau Ortiz, col·laborador. Núria Deulofeu i Jaume Viñas han adaptat l’obra, basada en una parella forçada a viure en diferents països per culpa de la precarietat laboral: “en Carles i la Berta estan en el millor moment de la seva relació. Tenen 27 anys i no viuen junts (no perquè no volen, sinó perquè no s’ho poden permetre). Però la Berta rep una beca per treballar 6 mesos a Berlín, i ara només tenen 24 hores per decidir si diuen bye bye a Barcelona o a la seva relació. Welcome to crisi de parella”.

Cada proposta es representarà quatre vegades en un sol dia i les entrades es vendran individualment per cada espectacle. Un any més, totes les obres programades al festival participen en un concurs. Les 4 microobres guanyadores es reestrenaran, en forma d’espectacle itinerant, en tres de les sales més influents del teatre independent barceloní: El Maldà, la Sala Flyhard i el Teatre Tantarantana. Aquestes sales n’escolliran 3, la quarta sortirà dels vots del públic.  El Píndoles manté també, per segon any, el premi de residència artística de Cal Gras, a Avinyó (el Bages). L’espai de residència per artistes seleccionarà la companyia que mostri més projecció i li oferirà una estada d’una setmana per a què pugui treballar en un nou projecte.

El Píndoles, en la seva aposta pels nous públics, no s’oblida de la programació infantil. El 3 de juny a les 12h es durà a terme el “Racons de contes”, que el festival programa en col·laboració amb Els Lluïsos de Gràcia. Es tracta d’un espectacle itinerant que engloba 3 microespectacles de teatre de l’objecte (titelles, ombres xineses…) per diferents espais de l’entitat. L’espectacle busca traslladar la filosofia del Píndoles al públic familiar.

El festival també vol ser l’inici d’un projecte molt més gran: Les obres estrenades al festival entren a formar part del catàleg de la #GiraPíndoles (que al 2018 ja compta amb 48 propostes). Durant tot l’any oferim a municipis de tota Catalunya, i a espais tant públics com privats, la possibilitat de programar un espectacle itinerant de 3 microobres en espais singulars. Des del 2015, la #GiraPíndoles ha fet més de 70 parades.