Wagner i Romeu i Julieta, en dos concerts simfònics al Liceu

17.03.2016

‘A l’entorn de Wagner i el cinema’ es podrà veure el 22 de març amb obres del compositor alemany i bandes sonores com ‘La guerra de les galàxies’, ‘Les aventures d’Indiana Jones’ i ‘El senyor dels anells’. Per altra banda, l’Any Shakespeare també inclou el concert ‘A l’entorn de Romeu i Julieta’, que es podrà veure el 3 d’abril, un mes abans de l’estrena de ‘I Capuleti e i Montecchi’.

Josep Pons, director de l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu

Josep Pons, director de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu

 

El mestre Josep Pons, al capdavant de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, ofereix dos concerts que volen tenir un doble sentit: d’una banda, esdevenir una bona manera d’entrar en contacte amb el món líric des del vessant simfònic i, alhora, completar l’experiència operística que es pot gaudir al Liceu amb Wagner i el seu Götterdämmerung, i amb Bellini i I Capuleti e i Montecchi.

Així doncs, a “A l’entorn de Wagner i el cinema”, que tindrà lloc dimarts 22 de març, s’hi podrà sentir, a banda de moments emblemàtics de les òperes de Richard Wagner, també grans bandes sonores inspirades en l’univers del compositor, com ara fragments de la música de les pel·lícules La guerra de les galàxies i Les aventures d’Indiana Jones, de John Williams El senyor dels anells, de Howard Shore; bandes sonores amb partitures executades per grans orquestres simfòniques. La seva composició comparteix inspiració amb la Tetralogia, adoptant tècniques operístiques associades principalment amb el compositor alemany com el Leitmotiv, la creació d’una melodia única que es va repetint i distingeix cada personatge, escenari o situació específica.

El programa inclou grans moments de la trajectòria de Wagner com la «Cavalcada de les Valquíries», de Die Walküre, el «Preludi (Vorspiel)» de Parsifal i la «Marxa fúnebre per la mort de Siegfried» de Götterdämmerung. Aquesta música contrastarà amb la de compositors com Shore i Williams: de Shore (concretament, obres arranjades per J. Whitney), sonarà la «Suite» i «The fellowship of the ring» d’El senyor dels anells i, de J. Williams, la «Raiders March» d’A la recerca de l’arca perduda, la «Suite» de Les aventures d’Indiana Jones i peces d’Indiana Jones i el regne de la calavera de cristal. De La guerra de les galàxies es podrà sentir la «Suite» i la «Suite for orchestra» i, finalment, diverses peces de L’amenaça fantasma.

Per altra banda, “A l’entorn de Romeu i Julieta” s’engloba en el marc de l’Any Shakespeare i serà el proper 3 d’abril al Liceu. Aquesta darrera actuació es complementa amb l’estrena de I Capuleti e i Montecchi el 17 de maig i comptarà amb 10 funcions.

En aquest concert, el director musical del Gran Teatre del Liceu proposa variacions sobre l’eterna història d’amor, Romeu i Julieta, una de les obres més representades de Shakespeare que ha esdevingut l’essència d’un drama romàntic adaptat musicalment per diferents compositors. En aquest Any Shakespeare, el recorregut ens portarà̀ a través del segle XIX, amb Berlioz i Txaikovski, i del segle XX, amb Prokofiev i Bernstein.

Concretament, podrem sentir una escena d’amor de Romeu i Julieta d’Hector Berlioz, per, després, fer un salt estilístic i temporal amb les “Danses simfòniques” de West Side Story de Leonard Bernstein. El Romanticisme es tornarà a imposar amb Piotr Ilitx Txaikovski i la seva “Obertura-Fantasia” de Romeu i Julieta i, finalment, sentirem una selecció de la peça homònima de Serguéi Prokófiev.