Volem jugar en català

23.11.2014

Un dels principals reclams de l’ONG del català és que els nens puguin jugar amb la seva llengua. Per aquest motiu, aquest dissabte al matí s’ha celebrat l’onzena edició de la Festa pel joc i el lleure en català, un acte que organitza any rere any la Plataforma per la Llengua i que ha tingut lloc al passeig Lluís Companys de Barcelona, al costat de l’Arc de Triomf. I ha estat tot un èxit, segons afirma la mateixa organització, ja que més de deu mil persones hi han assistit per reivindicar el joc i el lleure en català.

Festa del joc i el lleure | Foto: Plataforma per la Llengua

Festa del joc i el lleure | Foto: Plataforma per la Llengua

L’objectiu d’aquesta festa és incentivar el comerç, el consum i l’ús de joguines que estiguin en català, ja que, segons dades de la mateixa organització, menys d’un 8% de les joguines incorporen el català, i el 92% no tenen les informacions reglamentàries d’acord amb la normativa vigent de l’etiquetatge en català, establert a la Llei del Codi de Consum.

Durant l’acte s’han programat diverses activitats en forma de tallers —de moltes menes: per exemple, de doblatge a càrrec de Roger Pera, de maquillatge, de scrabble en català—, així com actuacions, lectures i altres jocs, com una tómbola i el Patge Reial perquè l’infant que volgués pogués donar-li la seva carta. Als escenaris, els infants acompanyats dels pares han pogut veure les actuacions dels Diables i el Tabalers del Poble Sec, els Bastoners del Raval, la Colla de Diables de Mataró, i, fins i tot conta-contes. Finalment, l’actriu Montserrat Carulla ha llegit el manifest de la festa, lectura que ha anat acompanyada pel concert dels Koloraines, que ha clausurat la Festa.

Per poder donar visibilitat a les empreses que sí que etiqueten en català, els assistents han pogut veure els seus productes a les paradetes que s’han muntat al llarg del passeig Lluís Companys. Qui ha volgut, a més, n’ha pogut comprar: s’han aplegat a l’acte una vintena d’empreses i botigues que distribueixen joguines en català. D’altres, però, han aprofitat per fer encàrrecs, tal com piula l’empresa egarenca Cantapip, que considera que ha estat “una festa fantàstica” i que, gràcies a aquesta festa, “ja tenim un munt d’encàrrecs que els Reis ens han fet arribar!!!”.

La cap de l’Àrea de Jocs i joguines de la Plataforma, Isabel Romano, ha volgut destacar “el moment convuls que estem vivint com a país ha fet que moltes més famílies es conscienciïn per demanar joguines en català per als infants”. I afegeix: “els nens i nenes catalans també tenen dret a poder jugar en la seva llengua”.

Si estàs d’acord amb aquesta acció duta a terme per l’ONG del català, pots signar el manifest clicant aquí.