VOC, el nou audiovisual en català

5.11.2018

La tercera edició del VOC arriba, un any més, amb l’objectiu de potenciar l’audiovisual en català. Aquesta proposta, impulsada per Òmnium Cultural, acollirà els curtmetratges i documentals seleccionats, que constitueixen un total de 103 obres presentades. La mostra se celebrarà entre el 16 i el 29 de novembre, i tindrà lloc a les sales de 35 municipis catalans.

VOC 2017

VOC (Versió Original en Català) és un projecte que pretén estimular la producció audiovisual en llengua catalana, contribuir a la seva difusió, i ampliar-ne el públic. Actualment l’audiovisual tendeix emigrar cap a plataformes Netflix, Filmin o Youtube, alhora que sorgeixen nous formats. El VOC no fa la vista grossa davant aquests canvis i no es limita als curtmetratges i els documentals, sinó que abasta també el terreny de  les websèries, els videoblogs i altres nous formats, mostrant que també poden generar productes de qualitat.

Enguany, el VOC estarà marcat per l’absència del president d’Òmnium, que fa més d’un any que és en pressió provisional. Jordi Cuixart, des de la presó de Lledoners, ha volgut fer una crida a la participació en el festival  “la cultura és motor de canvi, és un agitador de consciències”.

L’arrancada del VOC tindrà lloc a l’Auditori de La Pedrera el pròxim 16 de novembre, però els guanyadors no es donaran a conèixer fins a l’acte de cloenda del 30 de novembre. Serà aleshores quan s’anunciaran els millors d’entre els 55 curtmetratges, 31 documentals , 17 websèries, els videoblogs i els nous formats web.

En aquesta mostra amb un important contingut 2.0, el públic podrà votar en les categories de websèries, videoblogs i nous forma, a través del web. Aquestes votacions estaran obertes fins al 31 d’octubre, i l’obra que rebi el “premi del públic” serà exhibida juntament amb els curtmetratges i documentals seleccionats.

A més, el VOC d’enguany arriba arriba a Alemanya, concretament dins el marc del Festival KINO.KAT München – Katalanische Filmtage!, organitzat pel casal català de Munich, on s’inclouran els curtmetratges premiats en edicions anteriors.

D’entre els participants de l’any passat, destaquem de manera absolutament imparcial Trobar-te, escrit i dirigit per Joan Burdeus i Pau Ortiz, cap de Pantalles i crític de cinema de Núvol respectivament .