“Vivaldi a la Pietà” de l’Orquestra Barroca

17.11.2015

L’Orquestra Barroca Catalana ofereix un concert aquest dissabte 21 a l’Auditori de Barcelona entitolat “Vivaldi a la Pietà”, amb el Cor femení Scherzo i sota la direcció de Jordi Casas i Bayer. Interpretaran els Tre Salmi, la Sonata al Santo Sepolcro, el Kyrie en sol menor, el Credo en mi menor i el Gloria en Re major.

L'Orquestra Barroca Catalana

L’Orquestra Barroca Catalana

A principis del segle XVIII, quan Vivaldi començava la seva carrera musical, Venècia havia perdut el seu gran potencial econòmic, però encara era un centre d’atracció per als visitants que feien el “grand tour” d’Europa, gràcies a la seva especial ubicació, arquitectura, però, sobre tot, per la seva cultura i, en especial, la pintura i la música.

En de l’àmbit musical, un dels atractius més especials que es trobàven a Venècia en aquest temps era la música que s’oferia als “ospedali”, institucions a mig camí entre els orfenats i els conservatoris, subvencionats pel diner de la República, i on les interpretacions es duien a terme per part de les seves alumnes, i per tant, els conjunts estaven formats exclusivament per dones (les “figlie di choro”) tant en l’apartat vocal com en l’apartat instrumental. Un dels quatre “ospedali” venecians, potser el més conegut, era l’anomenat “della Pietà”, on, entre els anys 1703 i 1740, va estar vinculat el compositor Antonio Lucio Vivaldi, com a professor de violí i com a “maestro di choro”.

El concert de l’Orquestra Barroca Catalana vol retrobar aquest so lluminós i especial que proporciona la polifonia a veus femenines, presentant un programa juntament amb la presència del Cor de Cambra Femení Scherzo, i amb instruments històrics, com un intent d’acostar-se a una sonoritat més propera a l’original.

En primer lloc, interpretaran els Tre Salmi, “In exitu Israel, RV 604”, “Laudate Domunum, RV 606”, i el “Laetatus sum, RV 607”, publicats pel musicòleg Giovanni Accial a Suvini Zerboni, seguint els volums de les obres sacres de Vivaldi, que es troben a la Biblioteca Nazionale di Torino. Després serà el torn de la Sonata al Santo Sepolcro, RV 130, que tocaran a quatre veus per a cordes amb tota l’orquestra, però es pot fer també amb un instrument i per a veu. Tot seguit sentirem la interpretació original del Kyrie en sol menor, que està escrit per a dobe cor pel mateix Vivaldi. Finament, interpretaran el Credo en mi menor i el Gloria en Re major.

Per completar l’experiència del concert, Jordi Casas ha recomanat el llibre La Venecia de Vivaldi, de Patrick Barbier, editat a Paidós Musica, on hi ha un capítol sencer que parla de la música als “Ospedali”.