Viure el Modernisme al Cercle Artístic Sant Lluc

4.05.2014

El Cercle Artístic de Sant Lluc —centenari espai de pràctica artística i de debat cultural al cor del barri gòtic— entra finalment a la Ruta del Modernisme: una ocasió per confirmar així, la rellevància de la seva història i, concretament, el paper dels seus fundadors com a pares del Modernisme. Barbara Marchi ens convida a un recorregut pel Cercle.

Foto de l'emblemàtic local dels 4 Gats

Lluny de l’estrès del turisme massificat, la Ruta del Modernisme —que promou l’Institut de Paisatge Urbà de l’Ajuntament de Barcelona— acompanya el visitant a descobrir, detenir-se i divagar pels camins més o menys coneguts del Modernisme a la ciutat, a través d’una detallada guia que inclou descomptes en l’ingrés als edificis rellevants. Tot això sense perill de patir cap síndrome de Stendhal, ja que els vals tenen la durada d’un any i permeten de llegir i rellegir la guia i preparar-se amb tota calma a gaudir de les obres mestres de Gaudí, Puig i Cadafalch o Domènech i Muntaner, entre d’altres. Per endinsar-se en aquesta aventura cal seguir els panets en forma de rosa que marquen el camí a les voreres de Barcelona.

A partir de dimecres, emprenent aquest recorregut, es podrà accedir al Palau Mercader, actual seu del Cercle Artístic de Sant Lluc. Si entre 1903 i 1936 Sant Lluc va ocupar el lloc del conegut 4 Gats, obra emblemàtica de l’arquitecte i soci Puig i Cadafalch, l’edifici que l’acull avui en dia és un palauet del segle XVII. Tot i així, amaga petits tresors modernistes entre les peces d’una col·lecció que inclou obres de Joan Llimona i Alexandre de Riquer, i d’una biblioteca que permet viatjar per tot Europa de la mà del Modernisme.

Al marge d’aquestes joies patrimonials, la visita a Sant Lluc es configura com una veritable experiència modernista que ofereix entrar en un món que, des de 1893 fins avui en dia, ha viscut de sessions de dibuix amb model; exposicions col·lectives on van lluir les millors obres d’art del moment; hores i hores d’estudi de les revistes d’una biblioteca que ha inspirat les grans obres de l’art català entre els segles XIX i XX… Tota una immersió en la vida quotidiana dels modernistes que es conclou amb un esmorzar a les butaques on socis com Antoni Gaudí, els germans Llimona, Alexandre de Riquer o Puig i Cadafalch conduïen animades converses sobre Wagner o Puvis de Chavanne.

Cartell de Riquer

Seguint la línia de la Ruta del Modernisme i emfatitzant-ne la component experiencial, la visita a Sant Lluc no només obre les portes a un patrimoni sinó a una manera d’entendre i viure l’art que manté la vitalitat i l’esperit modernista i l’enriqueix amb 120 anys de presència activa en el món de la creació i la cultura.

Les visites guiades amb esmorzar seran cada dimecres a les 10.30 h, o bé concertades, i tindran un descompte del 50% pels posseïdors dels vals de la Ruta del Modernisme.