Vinyoli puja a l’escenari

27.05.2014

La petjada poètica de Joan Vinyoli protagonitzarà dos espectacles dins la fira Litterarum. D’una banda, Sílvia Bel Fransi, Sílvia Comes i el violoncel de Carles Muñoz ens acostaran la poesia vinyoliana a través de ‘Esperit de Vinyoli’ : un recorregut pels versos del poeta amb el leitmotiv del vi, la vinya i les begudes espirituoses. I de l’altra, Aina Huguet i Daniel Pitarch escenificaran ‘Cremades d’últim grau’: una immersió en diferents facetes i èpoques artístiques del poeta barceloní. El comissari de l’Any Vinyoli, Jordi Llavina, dirigirà una llotja dedicada al poeta de ‘Domini màgic’: on tindran lloc conferències i diferents activitats amb Joan Vinyoli com a emblema.

Joan Vinyoli.

Aquest cap de setmana comença la setena edició del Litterarum i la onzena edició de la Fira del Llibre Ebrenc, una bona oportunitat per gaudir de la literatura en totes les seves arts i formes. A continuació us parlarem de dos espectacles que enllacen l’Any Vinyoli amb la música i les arts escèniques.

L’ànima de Vinyoli i l’esperit de vi

Sílvia Bel Fransi i Sílvia Comes estimen “el Vinyoli més confessional, el que expressa el dolor i la nostàlgia de l’amor, com a “Cançó d’amor” en què pesca absort l’home que no somriu, capblanc, mirant com llisca, sense afanys la vida i sent el cant d’un negre ocell“, ens diu Comes. Sílvia Bel Fransi destaca les imatges sensuals vinyolianes procedents dels poemes “El bany” o “Imatge fixa”.

El seu espectacle Esperit de Vinyoli sorgeix “de la lectura de les obres completes del poeta i de la descoberta de l’element del vi, la vinya i les begudes espirituoses com a motiu recurrent de la seva poesia”, expliquen. L’espectacle tracta els grans temes vinyolians: l’amor, la solitud, el temps, la mort i la poètica. “Les cançons i els poemes escollits surten d’una quinzena de llibres, amb Domini màgic, Vent d’aram, A hores petites i El griu com a poemaris principals”, anota Bel Fransi.

“Els motius del vi ens serveixen de fil conductor per passar del temps a la poètica, de la poètica a l’amor…i així successivament”.

L' espectacle 'Esperit de Vinyoli' es podrà veure aquest cap de setmana al Litterarum. Carles Muñoz (violoncel·lista), Sílvia Comes (cantant) i Sílvia Bel Fransi (poeta i dramaturga).

 

Paraula i imatge

Sílvia Bel Fransi i Sílvia Comes confessen que si haguessin conegut a Vinyoli en persona, segurament el percebrien com “un home de vida molt viscuda, amb un cert aire adolorit i potser nostàlgic”, com ell mateix es defineix en els seus autorretrats. “Sí, creiem que són paraules que li farien justícia si ens el trobéssim” -comenten- tanmateix la reinterpretació que Comes i Bel Fransi fan a Esperit de Vinyoli “és molt més vitalista i lluminosa del que potser ell es pensava que era o volia reflectir amb la seva poesia”. Esperit de Vinyoli és, doncs, “aquesta llum dels vinyets al vespre”, diu Bel i Comes hi afegeix cullerada: “Malgrat els seus turments, quan canto Vinyoli em produeix una alegria i una sensació de plenitud vital, que és el que al final volem transmetre a l’espectacle”.

Cremades d’últim grau

“Vinyoli toca totes les tecles de l’ànima”, ens diu una emocionada Aina Huguet. A partir de l’admiració de l’actriu cap al poeta ha nascut un espectacle que acompanya l’espectador per les diferents orografies anímiques de Vinyoli. “Cremades d’últim grau no parteix de cap poemari concret, sinó que hi ha poemes de diferents llibres i etapes vitals del poeta. Ara bé, hi ha una dramatúrgia molt treballada que teixeix un fil entre poema i poema, un recorregut per paisatges emocionals i físics que l’espectador veu i viu com un viatge”, ens avança Huguet.

Aina Huguet i l'acordionista Daniel Pitarch presenten 'Cremades de primer grau', basat en textos de Vinyoli

“El nostre muntatge vol posar en relleu i en primer pla l’obra de Vinyoli. De fet, crec que l’autèntic protagonista de l’espectacle és ell, els seus versos. Nosaltres, través de la paraula i els paisatges sonors que en Daniel Pitarch crea amb l’acordió mirem d’acostar el món d’aquest gran poeta al públic”.

“S’ha parlat molt de Vinyoli com el poeta oblidat, que se sentia inferior intel·lectualment als altres literats de l’època. Tanmateix, no el veiem com a tal i creiem que amb L’Any Vinyoli assolirà part del reconeixement com a poeta cabdal de la literatura catalana”, destaquen Sílvia Comes i Sílvia Bel Fransi.

Aina Huguet reconeix que “Vinyoli és el poeta que m’acompanya sempre. Hi ha d’altres poetes a qui llegeixo molt i a qui admiro moltíssim; poetes que també col·loco a la meva tauleta de nit de tant en tant. Però Vinyoli hi és sempre. Perquè sempre em diu coses noves, perquè no s’esgota, perquè és un pou inesgotable”.

Llotja Joan Vinyoli

“Vinyoli és, en efecte, poeta de múltiples facetes. No subscric la idea d’alguns de destriar entre el poeta metafísic i el poeta realista. M’agrada molt el Vinyoli vital, el que se’ns apareix actuant amb la gent: menjant, bevent, xerrant, gaudint del temps, i reflexionant sobre la nostra condició. Però igualment m’encanta el Vinyoli metafísic, el de Llibre d’amic, que em sembla un dels cims de la seva producció”, subratlla Jordi Llavina, comissari de l’Any Vinyoli i director de la Llotja Vinyoli, que el Litterarum albergarà.

Llavina va descobrir Vinyoli arran del poema “Joc”, de Domini màgic. “He explicat sovint que va ser aquest poema terrible, sobre una vida i una consciència derrotades, el que l’any 1984 em va estirar definitivament cap a l’obra de Vinyoli, com un ham: No puc ja més, retira’m del feltre verd, jugador empedreït. El jo líric –transformat en una bola de billar de vori, una bola blanca– acaba desitjant que la mà del foc fongui la seva matèria com si es tractés d’un grapat de cera”, exposa.

La Llotja Vinyoli pretén fer arribar els versos del poeta a través de formats artístics múltiples.  “No tinc cap mena de dubte que el teatre, la rapsòdia, la música poden contribuir enormement a la difusió de l’obra lírica de Vinyoli. De fet, Vinyoli és un autor que sembla que reclami aquests suports per arribar a més gent. La seva poesia, com diu Joan Margarit, és “complexa però no complicada, senzilla però no simple”. És una poesia que va al fons de l’ésser humà, una poesia per compartir”, destaca Jordi Llavina.

Pel que fa las espectacles sobre Vinyoli, Jordi Llavina remarca la importància de fer sobresortir “la riquesa i varietat” que traspuen els versos vinyolians. “Cremades d’últim grau i Esperit de Vinyoli  són dos espectacles en què el geni de Vinyoli i la potència de la seva paraula lírica troben un canal magnífic -en la veu d’Aina Huguet, d’una banda, i de Sílvia Bel Fransi i Sílvia Comas, de l’altra”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 Comentaris
 1. us adjunto informació (si voleu ampliar-la m’envieu un email):Enric Cassases llegirà a Joan Vinyoli_Diumenge 1 juny a les 7 de la tarda_ Llibreria Calders_Barcelona>INAUGURACIÓ exposició Tot és ara i res. A Joan Vinyoli_Pintures i Collage(s) Jordi Pagès. Any Vinyoli
  Beguem el vi de la collita pròpia,
  que sé com està fet: vaig veremar el vinyet
  de ceps d’amor, d’anhel i de recança,
  mirant el mar, i vaig premsar el raïm
  amb peus de caminant, i va passar en el cup
  els dies justos.

 2. Vinyoli puja a l’escenari de Litterarum, però el millor espectacle de l’any que musica els versos de Vinyoli n’ha quedat fora, de l’escenari. Per mi, és incomprensible que “A través de Vinyoli”, de Xavi Múrcia, no hagi estat seleccionat. Em sap greu per tota la gent que es perdrà l’oportunitat d’escoltar una cosa única.