Un paremiòleg professional?

5.11.2012

Podem viure del que fem i ens apassiona? La vida és un cúmul d’aprenentatges que ens han de dur a especialitzar-nos i brillar en l’àmbit que ens hem marcat com a propi i en el qual volem excel·lir. Pot un especialista en refranys viure de l’activitat vinculada a aquest àmbit?

 

 
Com pot amortitzar un músic la inversió de fer cançons si la venda de CD ha caigut en picat? Amb la publicitat i els concerts en directe, per exemple. Com pot fer-ho un escriptor que fa llibres? Potser amb col·laboracions en premsa, amb conferències o amb cursos de formació, per exemple.

I com pot fer-ho un paremiòleg 2.0 com Víctor Pàmies, que té tots els continguts en obert, compartits amb llicències de Creative Commons, a internet? “Hi aboques la feina de més de 15 anys d’estudi, ha estat la teva carta de presentació, però no hi ha peatges ni ingressos en tota aquesta activitat”, explica Pàmies.

Viure del que fas i del que t’apassiona és l’objectiu que es marca molta gent en algun moment de la seva vida. És amb aquest pensament en l’horitzó que Pàmies porta anys preparant-se per viure dels refranys i dedicar-s’hi en plenitud.

El primer pas va ser el salt de la xarxa al paper: 4 llibres en dos anys. “Un pas enrere, sosté Pàmies, però necessari per aconseguir algun ingrés, encara que minso, de tota aquesta activitat. I visibilitat i reconeixement.

Un altre pas, fallit, va ser la publicitat a Internet. Hi ha un salt abismal entre el nombre de visites dels llocs web, els clics en els anuncis i els ingressos que això genera. Insuficient, insatisfactori i sovint contraproduent.

Des d’aquest any Víctor Pàmies ha iniciat altres camins que semblen més sòlids i factibles, encara que demanen un sobreesforç i una reformulació i revisió dels materials oferts: els tallers sobre refranys. “He intentat sintetitzar en tallers de 8 o 10 hores tots els coneixements esparsos que he anat oferint als diferents blogs, combinant amb equilibri la teoria, la pràctica, l’esment de recursos multimèdia i la finestra oberta que pot ser un aparell connectat a internet”. En sessions de dues hores, dinàmiques, participatives, obertes a un públic no expert, Pàmies ofereix un tast de la història dels refranys, des de l’origen fins a l’actualitat, passant pels primers reculls, els primers recopiladors i els primers estudis comparatius. “És veure el salt que fan des de l’oralitat al paper i del paper a la xarxa”, explica.

La primera edició del taller ha començat aquest octubre a Vilafranca del Penedès, organitzat per Òmnium Alt Penedès, amb gairebé una vintena d’inscrits i la segona edició comença avui dilluns a la Farinera del Clot, a Barcelona, i s’estendrà durant els 4 dilluns de novembre, a la tarda, de 18.30 a 20.30. Encara sou a temps d’apuntar-vos-hi! Teniu tota la informació a L’Ateneu del Clot.

Però l’activitat d’aquest professional de la paremiologia no s’acaba aquí. Cossetània acaba de publicar Els 100 refranys més populars, un volum que signa a quatre mans amb Jordi Palou, responsable del portal Rodamots. Els autors presenten cada un dels refranys triats per votació popular amb el corresponent significat. També hi inclouen variants, anècdotes i equivalents en altres llengües, a més de passatges literaris o periodístics que n’il·lustren l’ús i, sobretot, la vigència.

També aquí Víctor Pàmies ha hagut de trobar fòrmules creatives per fer més accessible el seu llibre als lectors. A partir d’avui i fins el 19 de novembre, el lector pot adquirir Els 100 refranys més populars i rebre’l còmodament a casa (o bé passar-lo a recollir per la llibreria de la xarxa Bestiari que us quedi més a la vora). Amb un 5% de descompte (i sense costos addicionals de tramesa, sempre que no visqueu a l’estranger).

Etiquetes:

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 Comentaris