Vicent Partal: “Hem pujat un esglaó”

13.03.2018

Ahir Vicent Partal va presentar el seu nou llibre Nou homenatge a Catalunya (Ara Llibres) en una amena conversa amb Vicent Sanchis, director de TV3. Mig miler de persones, lectors de Vilaweb i addictes als editorials (autèntics ansiolítics!) del seu director, van omplir el Hall del CCCB.

Vicent Partal i Vicent Sanchis han presentat ‘Nou homenatge a Catalunya’ al CCCB

Joan Carles Girbés, director editorial d’Ara Llibres, va explicar que Nou homenatge a Catalunya és el primer títol d’una nova col·lecció de No-ficció, que han batejat com a Pausa. Girbés va arrencar una ovació del públic quan va anunciar que al nou llibre de Vicent Partal s’hi omet la pàgina número 155.

Nou homenatge a Catalunya és un assaig d’investigació periodística i anàlisi política. Partal va voler reconèixer l’autoria col·lectiva darrere moltes de les informacions que conté el llibre, que s’han gestat al llarg dels darrers anys a la redacció de Vilaweb. Partal va agrair la feina de periodistes de la casa com Pere Cardús, Josep Casulleras o Andreu Barnils. Nou homenatge a Catalunya no és un recull d’articles ni un aplec de reportatges sinó una crònica d’uns anys que hauran marcat de manera irreversible la política del país i de retruc les nostres vides. La resistència al relat oficial, sempre tan catastrofista per a les aspiracions independentistes, es tradueix aquí en un contrarelat argumentat i bastit amb algunes informacions que no coneixíem fins ara.

Partal va deixar de dormir el 17 d’agost, dia en què al seu poble, Bètera, se celebra la coetà del gos. Els atemptats d’aquell dia es van convertir en el tret de sortida d’una pugna entre l’Estat i el govern català que encara avui no s’ha acabat. El dia que la Guàrdia Civil es va personar a Vilaweb per demanar-li que retirés la publicitat del referèndum, Partal va sentir que es rejovenia de cop. “Era una cosa que no em passava des que tenia vint anys”. Bromes a banda, Partal reconeix que no ha estat fàcil escriure aquesta crònica política. “No he pogut parlar amb quatre personatges centrals del Procés ni demanar-los la seva versió dels fets, perquè són a la presó. A més a més, no he pogut explicar segons quines coses, encara que les tingui contrastades, perquè hi ha un jutge que ens podria imputar. Abans de fer qualsevol afirmació, has de pensar si podria perjudicar a una tercera persona. No pots explicar les coses com les explicaries si fossis en un país lliure”.

Vicent Sanchis va definir Partal com un optimista ben informat. “No vull ser pessimista”, va dir el director de Vilaweb. “Hem viscut un dels moments més brillants de Catalunya. El que vam fer el dia 1 d’octubre quedarà per la història. Aquell dia els catalans vam fer una desconnexió total amb Espanya. I a la victòria electoral del 21-D encara hi vam tornar. Hem fet unes coses increïbles, brutals, en aquests darrers mesos. Hi ha gent que intenta fer-nos veure que vam perdre però jo no tinc aquesta sensació”, va dir Partal.

Partal considera que no podem desaprofitar el capital polític guanyat a les urnes, tant l’1-O com el 21-D. “Hem de ser conscients que hem pujat un esglaó. La declaració d’independència ha estat un cop molt dur per a Espanya i la victòria electoral del 21-D també”, va dir Partal abans de tancar amb una imatge pugilística. “El meu pare era molt aficionat a la boxa, i un fan del Muhammad Ali”, un boxejador que l’escriptor Norman Mailer va definir amb una frase que podria servir per definir el nostre tarannà: “Vola com una papallona i pica com una abella”.

Partal comença dijous la gira de presentacions, i està molt sol·licitat fins a finals de setermbre. Podeu veure el vídeo de la presentació d’ahir i la llista de localitats on presentarà Nou homenatge a Catalunya en aquest enllaç.

 

Podeu comprar Nou homenatge a Catalunya al portal llibreter Libelista.