Vicenç Furió: “Rembrandt va ser com un artista d’avantguarda, innovador i experimental”

El Centre Cultural Terrassa presenta una mostra amb 50 gravats originals de Rembrandt

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Fins al 24 de febrer, el Centre Cultural Terrassa presenta una exposició amb 50 gravats originals de Rembrandt de la Col·lecció Furió. La mostra ensenya part de la col·lecció particular d’estampes del gran mestre holandès, que és la més destacada de l’Estat espanyol. Vicenç Furió, comissari de la mostra i professor de sociologia de l’art i d’història del gravat de la Universitat de Barcelona, ha escrit el llibre titulat també Rembrandt. Geni del gravat, coeditat per Edicions de la UB i el Centre Cultural Terrassa. Parlem amb ell.

Un home visitant l'exposició de la Col·lecció Furió a Terrassa | Foto: Centre Cultural Terrassa

Quines obres reuneix la Col·lecció Furió de gravats?
El nucli bàsic de la col·lecció consta d’unes cinc-centes estampes dels segles XVI al XIX, que es configuren al voltant de dos eixos. Per un costat, reuneix gravats que al·ludeixen al món de l’art i de l’artista, obres escollides per la seva particular iconografia. Per l’altre costat, inclou estampes dels grans mestres de la història del gravat europeu: obres de Dürer, Goltzius, Sadeler, Ribera, Rembrandt, Canaletto, els Tiepolo, Piranesi, Goya o Fortuny entre d’altres. D’aquesta part destaquen el conjunt de gravats de Rembrandt, amb més de seixanta aiguaforts.

Aquests aiguaforts són els que ara es poden veure a l’exposició Rembrandt, geni del gravat al Centre Cultural Terrassa?
Sí, n’he seleccionat cinquanta. Aquest conjunt era l’única part rellevant de la col·lecció que  no havia exposat mai. També he escrit un llibre amb el mateix títol, que per mi és tan important com l’exposició. L’exposició s’acabarà però el llibre quedarà. És l’únic llibre escrit a Catalunya dedicat específicament al gravats de Rembrandt. A més ha coincidit que aquest any es commemora el 350 aniversari de la seva mort. Estic molt agraït al Centre Cultural Terrassa, tant per acollir la mostra com per la coedició del llibre amb Edicions Universitat de Barcelona.

Quan i per què va començar a col·leccionar?
Fa gairebé trenta anys. Inicialment, i fins ara, motivat pel meu interès per la història de l’art -soc professor d’història de l’art de la Universitat de Barcelona-  i per la meva admiració per l’obra dels grans mestres. El fet que el gravat sigui una forma d’art relativament assequible és evidentment un altre motiu molt important. Per a mi col·leccionar és un projecte, que parteix d’intentar trobar i reunir uns gravats que formin un conjunt significatiu, però que també inclou mostrar les estampes, col·laborar amb institucions interessades i compartir les obres amb el públic. Per això n’he escrit llibres, faig conferències i dono classe d’història del gravat. És una manera d’intentar despertar l’interès per aquest art no prou conegut i d’apreciar-lo. També he cedit obres per exposicions a museus i a altres certàmens dedicats al gravat. L’any 2017 vaig prestar unes estampes per una exposició al Museu Nacional d’Escultura de Valladolid que tractava sobre Alonso Berruguete i la tradició clàssica. L’any passat vaig fer el mateix pel Gabinete Art Fair que es va celebrar a Madrid, i fa poc el Museu del Prado m’ha demanat dos gravats per a una exposició que s’inaugurarà el proper més d’octubre titulada El maestro de papel. És un honor que institucions importants et demanin gravats per alguna de les seves exposicions.

Què podem aprendre en l’exposició de gravats de Rembrandt a Terrassa? Té alguna particularitat?
Primer, evidentment, poder veure cinquanta aiguaforts d’un gravador excepcional. A Catalunya els gravats de Rembrandt no són fàcils de veure, n’hi ha molt pocs, tant en les nostres museus com en col·leccions particulars. A banda d’això, destacaria com una particularitat de l’exposició els textos de les cartel·les, que van més enllà de citar el títol de l’obra, la tècnica i l’any de realització, que és el més habitual. En poques línies he intentat explicar al visitant alguns dels valors i qualitats de cadascun dels aiguafort exposats. Això és el que més m’interessa. Difondre els valors de l’art del gravat. Rembrandt va ser un gravador extraordinari. Admirat i col·leccionat des de del segle XVII fins avui. Què tenen els seus gravats que es considerin tan excepcionals? Això és el que he volgut explicar. Un dia un visitant em va dir que li havien agradat molt aquests textos de les cartel·les perquè realment ajudaven a veure quines qualitats tècniques o estètiques tenen les obres. Difícilment em podria haver dit una cosa que reflectís millor un dels objectius de l’exposició.

Què és el que més li agrada dels gravats de Rembrandt?
La profunda humanitat que desprenen les seves imatges. La seva originalitat, la seva intel·ligència visual i la capacitat d’invenció. Com sabia trobar allò que és essencial i mostrar-ho d’una forma particularment expressiva, i això, sovint, gravant planxes de dimensions molt petites. Tenia també un gran virtuosisme tècnic, que admiro molt i que es veu de seguida. A la seva època, Rembrandt va ser com un artista d’avantguarda, innovador i experimental. Va anar per lliure i va revolucionar el gravat del seu temps creant un estil que va ser imitat i copiat des del mateix segle XVII fins al segle XX. Va inspirar Tiepolo, Goya, Fortuny i Picasso. Els gravadors actuals encara se sorprenen amb ell. El seu perfil artístic i molts aspectes de les seves obres són moderns i encara diuen molt a l’espectador actual. El món dels gravats de Rembrandt és un tema difícil. Hi ha molts estats, còpies, reproduccions, hi ha una gran quantitat d’estudis i catàlegs sobre el Rembrandt gravador. Aquesta complexitat és un repte que m’atrau.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació