Vic i les seves ombres

28.12.2017

El fotògraf vigatà Ignasi Costa Riera presenta “Visions vigatanes 2.0” on retrata els carrers i les ombres de la seva ciutat. Certament, els aficionats a la fotografia tenen avui molts mitjans i plataformes digitals per difondre els seus treballs. Però els fotògrafs veterans que tenen ja una certa edat senten encara una nostàlgia per les fotos en paper i frisen per veure-les penjades a les parets de les sales d’exposicions.

Ignasi Costa Riera | Foto: Josep M Cortina

No és senzill trobar un bon espai amb una correcta il·luminació i resulta costós el positivat i emmarcat de les imatges. Sobretot quan el mercat fotogràfic fa molt difícil que amb la seva venda es pugui recuperar part de la despesa.

Tampoc és fàcil, sense promoció i publicitat,  portar molts els visitants a les exposicions. Però malgrat tota la satisfacció de veure l’obra penjada fa que els fotògrafs s’animin a exposar la seva obra i hi esmercin tot els seus esforços.

És el cas d’Ignasi Costa Riera que aquests dies presenta una col·lecció de 21 fotografies en què retrata els carrers de Vic, la seva ciutat,  a la que ha dedicat hores i hores d’atenció en les seves passejades. Ignasi va començar a fer fotografies als catorze anys quan els seus pares li varen regalar la seva primera càmera, una Werlisa, que per cert fabricava precisament a Vic als anys seixanta la firma Certex i que va ser un dels models més populars de l’època. Recordem ara que les Werlisa es varen vendre no només a Espanya sinó que va tenir una important activitat exportadora en el camp de les càmeres compactes.

Malauradament va patir la competència japonesa i com tantes altres marques europees – Agfa, Pentacon o Voiglander, entre d’altres – va desaparèixer a finals dels anys vuitanta en un sector en què avui han sobreviscut només a Europa les firmes de càmeres de molt alta gamma com la Leica o la Hasselblad.

 

Foto: Ignasi Costa Riera

La mostra “Visions vigatanes 2.0” es presenta fins al 31 de gener a la petita sala d’exposicions Espai Romeu de la Biblioteca Joan Triadú, al costat del Museu de la Pell, al centre de la ciutat.

Hi podem veure una col·lecció d’imatges que ens mostren la personal visió del fotògraf dels edificis i dels carrers de Vic. Són fotografies disparades amb càmera digital al llarg dels darrers mesos. Hi predominen les composicions de formes geomètriques i l’especial atenció en els petits detalls que donen vida i personalitat a les façanes i que sovint passen desapercebuts per un vianant distret. L’ull atent del fotògraf és allí per mostrar-nos-els.

Foto: Ignasi Costa Riera

Les  imatges en color han sigut sovint parcialment desaturades en una aproximació que possiblement reflecteix els orígens del fotògraf, que ha treballat tants anys en blanc i negre. Pel que fa als formats, Costa utilitza molt sovint el vertical, en unes proporcions gairebé panoràmiques, la qual cosa li permet aproximar-se a torres, xemeneies, espais i altres construccions molt altes.

A l’Ignasi li interessa una evocació molt íntima del paisatge urbà que formula especialment a través del tractament de les ombres. Aquestes constitueixen un element central de moltes de les imatges. Les ombres són doncs un reflex dels objectes que l’espectador intueix a través d’elles, i constitueixen una presència un pèl misteriosa.  Potser per aquesta raó la figura humana és molt poc present a les imatges i se’ns ofereix de forma fugissera través d’alguns perfils sense rostre que apareixen molt breument només en quatre  de les imatges.

El conjunt ens ofereix una mirada diferent sobre la ciutat dels Sants que, si us acosteu a Vic aquest Nadal, us agradarà visitar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 Comentaris