Vestir-se amb fotografies

13.05.2016

Aquesta tarda m’he acostat una estona a la galeria de “La Fotogràfica”, un local al barri de Sants on en Marc Vidal i la Marta Fàbregas tenen el seu estudi fotogràfic i la seva petita sala d’exposicions, de la que ja hem parlat en alguna ocasió des d’aquestes pàgines.

L'equip de "La fotogràfica"

L’equip de “La fotogràfica”

El motiu de la visita era assistir a la presentació d’una nova activitat que aquests fotògrafs emprenedors acaben de començar. Es tracta de la creació de dues línies de samarretes; sí, sí, heu llegit bé, de samarretes, que incorporaran impreses les seves fotografies de la ciutat de Barcelona. Es tracta d’una nova línea de negoci que els economistes qualificaríem d’integració vertical descendent: és a dir, integrar l’activitat bàsica d’un negoci o d’un professional amb altres elements de manera que junts en constitueixin un de nou i diferent amb més possibilitats comercials.

D’aquesta forma s’aprofiten al màxim el coneixement i l’experiència de l’activitat fonamental i s’obren noves vies de negoci. Com en moltes altres activitats, els fotògrafs i els seus estudis i llocs de treball han patit molt durament l’impacte de la revolució digital. Molts han desaparegut o han hagut de canviar radicalment de professió. D’altres, com en aquest cas que comentem, han imaginat i posat en marxa noves formes d’expressió en les que enquibir els seus treballs i la seva creativitat, sense haver de renunciar així a la seva professió.

Aquesta iniciativa, combinació dels sectors de la imatge fotogràfica i el tèxtil, m’ha semblat prou interessant. Coneixem tots perfectament les enormes dificultats per exercir la professió en els terrenys tradicionals del reportatge o la fotografia industrial i de moda. També la de vendre fotografies en formats tradicionals; els fotògrafs i les galeries ho saben prou bé. En aquestes circumstàncies per què no aprofitar un entorn de gran potència turística com el de la nostra ciutat i incorporar les fotografies a les poques coses que es compren i es venen a les botigues. I fer-ho amb qualitat i dignitat. Doncs aquesta és la idea de “La Fotogràfica”.

Les Happinets

Les Happinets

Una primera línia del producte s’anomena “The happinets in Barcelona”, i són samarretes de cotó ecològic, 100% orgànic, impreses amb imatges en color amb gran qualitat i presentades en un estoig cilíndric que després es pot utilitzar com a una guardiola ( potser per guardar-hi uns dinerets i comprar algun dia una foto de paper…). El “packaging” es fa en col·laboració amb la Fundació Ampans, dedicada a la inclusió de persones amb discapacitats i aquest producte es comercialitzarà com a objecte de regal a llibreries, museus i centres d’art.

La segona línia, més senzilla, “The Barcelonet’s” està pensada per a un públic i uns establiments més populars. Unes activitats que sens dubte ajudaran al Marc, la Marta i la Raquel a seguir amb la seva profunda vocació fotogràfica fent, com fins ara, excel·lents treballs, sobretot en el camp del retrat. Enhorabona i èxit amb aquesta iniciativa que demostra que, encara que amb dificultats, és possible obrir nous camins a la fotografia.