Versos Lliures, cinc anys de poesia exponencial

16.03.2013

Versos Lliures, el cicle de poesia exponencial de Granollers, viu aquest dissabte 16 de març la jornada inaugural d’una edició molt especial: la cinquena. Cinc anys de batec intens que quedaran emmarcats amb un tret de sortida excepcional que portarà a la capital del Vallès Oriental un bon grapat de bons poetes.

Joan Gener Barbany s'adreça als assistents de Versos Lliures

El poetes programats al cicle són, tots ells, d’una qualitat indiscutible: Anna Gual, Mireia Calafell, Albert Forns, Mireia Vidal-Conte, Roc Casagran, Jaume C. Pons Alorda, Eduard Carmona, Meritxell Cucurella-Jorba, Santi Montagud, Anna Ballbona, Misael Alerm, David Caño, Núria Martinez-Vernís, Tomàs Arias, Pau Gener, Enric Boluda i, qui sap, potser alguna sorpresa més. Noms que han passat pel casal popular l’Esquerda i que han deixat un tros de la seva ànima creativa a Granollers.

Cal celebrar que la poesia és viva i que ja fa cinc anys que Versos Lliures mostra i acull les veus més interessants d’un paisatge poètic que fa patxoca, que és intens i que és d’una excel·lència admirable. Cal celebrar cinc edicions que han estat plenes de passió, de força, de compromís i de convicció en el futur i en el gran present poètic de les noves veus del país. Cinc anys on el cicle ha abraçat, ha respirat i ha mostrat l’anatomia dels secrets de cada poema, de cada silenci, de cada gest i de cada crit. Cinc anys on Granollers ha vist, en directe, com la poesia d’avui pot ser intensa, divertida, compromesa, reptadora, emotiva, encotillada o bé lliure. O tot alhora. Cinc anys que semblen pocs, però que ja sumen molts esforços i moltes veus, que són un breu espai de temps on el cicle ha esdevingut tot un mostrari de maneres de fer i de ser que, tota una biblioteca viva de la bona salut literària d’aquest país.

Poetada inaugural i tret de sortida al cicle

La sala de cultura Sant Francesc de Granollers acull aquest dissabte la poetada que engegarà oficialment el cicle, a les 7 de la tarda. Poetes i públic, a més, veuran, prèviament al recital, l’actuació del grup de teatre-dansa de l’escola de teatre Arsènic. A partir del proper dijous, i després de celebrar aquest dilluns el recital del poeta Gonzalo Escarpa –programat per sorpresa com a primera sessió ‘off’ del cicle-, el centre poètic del Vallès serà, de nou, el local del casal popular l’Esquerda, que segueix mantenint-se com a nucli essencial dels recitals, i que compta amb quatre jornades de primeríssima qualitat i amb unes propostes amb denominador comú: poesia jove -i, de vegades, no tant- que aposta per les noves veus, pel futur i per noves maneres de dir. Els recitals de la cinquena edició comptaran amb Jaume C. Pons Alorda i Anna Gual (25 de març), Adrià Targa i Joan Todó (4 d’abril), Enric Casasses, Gerard Cisneros i Edgar Alemany (11 d’abril) i, com a cloenda, Estel Solé i Ester Andorrà, que recitarà acompanyada de l’artista Nú Miret (18 d’abril).

Versos Lliures a Granollers

Versos Lliures comença, a més, amb l’objectiu acomplert dels 900 euros que es van demanar a través de la campanya de micromecenatge al portal Verkami. Una convicció que compta amb la implicació de molta gent i que fa que aquest cicle pugui arribar algun dia a fer moltes edicions més, a fer més poetades, a seguir sent un batec intens, viu, independent i de la màxima qualitat possible. Cal celebrar que Versos Lliures en fa cinc. Cal celebrar que la poesia segueix bategant amb força, amb passió i amb convicció. Cal celebrar que encara hi ha espais on és possible que el públic i el poeta es donin la mà, espais on la veu i l’ànima poden abraçar-se. Espais, com el de Versos Lliures, on la poesia esdevé la idea d’un món que la necessita.