Verdaguer íntim

28.01.2018

Lluís Soler dirà Canigó de Jacint Verdaguer aquest cap de setmana (1 i 2 de març; 20 h els dos dies) a la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles. S’escoltarà aquest clàssic de la literatura catalana en la veu, també clàssica, d’un dels actors que més ha declamat el poeta. Des que el 2011 va portar el poema a la sala petita del Teatre Nacional de Catalunya, no ha deixat de recitar-lo. Us deixem amb la crònica d’aquests recitals.

Lluís Soler recita ‘Canigó’ a la Casa Museu Verdaguer a Folgueroles

L’any 1967, obria a Folgueroles la Casa Museu Verdaguer, destinada a retre homenatge a un dels poetes catalans més il·lustres, Jacint Verdaguer. Divendres, en el marc dels actes de cloenda del cinquantenari, s’hi va representar Canigó Íntim, un recital a càrrec del manlleuenc Lluís Soler.

Ahir l’escenari era la casa d’infantesa del poeta i la sala escollida -tota de pedra i de petites dimensions- va proporcionar una intimitat i acústica perfecta al recital que van poder veure la vintena de persones que ocupaven les poques localitats que hi havia. Amb gran puntualitat apareixia Lluís Soler -vestit tot de negre i amb camisa blanca- que va començar a desglossar els versos de Canigó tan bon punt va estar davant del públic.  Després d’un miler de versos i gairebé una hora de durada, sortia de la sala entre grans aplaudiments, per tornar a entrar-hi tot seguit a donar les gràcies. El recital va ser impecable i gran part dels assistents, que ja havien vist a l’actor recitar Canigó, afirmaven que cada vegada aconsegueix fer-lo diferent i aportar-li quelcom especial.

Amb el recital acabat i fora de la sala, Lluís Soler remarcava que poder portar Canigó a la Casa Museu del poeta és una experiència personal diferent i destacava com d’especial era poder recitar el poema en un ambient tan íntim. Sobre el format -Canigó té 4.300 versos dels quals se’n reciten 1.000- afirmava que el secret consistia en trobar un fil argumental que fos de bon seguir per l’orella de l’espectador i s’entengués bé.

Per aquells que vulguin descobrir aquest Canigó íntim o reviure’l si ja ho han fet, ara s’ha editat un llibre que recull la feina de Lluís Soler i va acompanyada d’un disc on l’actor posa veu als versos. Una delícia per aquells que vulguin gaudir d’un dels poemes més famosos de la literatura catalana.