Verdaguer íntim

28.01.2018

L’any 1967, obria a Folgueroles la Casa Museu Verdaguer, destinada a retre homenatge a un dels poetes catalans més il·lustres, Jacint Verdaguer. Divendres, en el marc dels actes de cloenda del cinquantenari, s’hi va representar Canigó Íntim, un recital a càrrec del manlleuenc Lluís Soler. Des que el 2011 va portar el poema de Verdaguer a la sala petita del Teatre Nacional de Catalunya, no ha deixat de recitar-lo.

Lluís Soler recita ‘Canigó’ a la Casa Museu Verdaguer a Folgueroles

Ahir l’escenari era la casa d’infantesa del poeta i la sala escollida -tota de pedra i de petites dimensions- va proporcionar una intimitat i acústica perfecta al recital que van poder veure la vintena de persones que ocupaven les poques localitats que hi havia. Amb gran puntualitat apareixia Lluís Soler -vestit tot de negre i amb camisa blanca- que va començar a desglossar els versos de Canigó tan bon punt va estar davant del públic.  Després d’un miler de versos i gairebé una hora de durada, sortia de la sala entre grans aplaudiments, per tornar a entrar-hi tot seguit a donar les gràcies. El recital va ser impecable i gran part dels assistents, que ja havien vist a l’actor recitar Canigó, afirmaven que cada vegada aconsegueix fer-lo diferent i aportar-li quelcom especial.

Amb el recital acabat i fora de la sala, Lluís Soler remarcava que poder portar Canigó a la Casa Museu del poeta és una experiència personal diferent i destacava com d’especial era poder recitar el poema en un ambient tan íntim. Sobre el format -Canigó té 4.300 versos dels quals se’n reciten 1.000- afirmava que el secret consistia en trobar un fil argumental que fos de bon seguir per l’orella de l’espectador i s’entengués bé.

Per aquells que vulguin descobrir aquest Canigó íntim o reviure’l si ja ho han fet, ara s’ha editat un llibre que recull la feina de Lluís Soler i va acompanyada d’un disc on l’actor posa veu als versos. Una delícia per aquells que vulguin gaudir d’un dels poemes més famosos de la literatura catalana.