‘Venus i Adonis’ al Teatre Goya

16.10.2015

William Shakespeare serà present al Teatre Goya del 17 al 19 de juny, amb un espectacle inèdit i protagonitzat per la passió, el rebuig i la fascinació. Es tracta de Venus i Adonis, que pren el nom del poema homònim de Shakespeare.

Bosch-Vilarasau

Lluís Claret, Jordi Bosch i Emma Vilarasau

Els actors santcugatencs Jordi Bosch i Emma Vilarasau posaran cara a Adonis i Venus, respectivament, en un espectacle que humanitza els protagonistes dels versos shakespearians. Ho faran acompanyats de la música de Lluís Claret al violoncel, que interpretarà fragments d’obres de François Couperin, Jean-Baptiste Barrière i Johann Sebastian Bach. Durant una hora i 10 minuts, els artistes donaran vida als versos de Venus i Adonis en una de les poques posades en escena del primer poema narratiu de Shakespeare en traducció de Joan Sellent.

Shakespeare va escriure Venus i Adonis el 1592, quan els teatres de la capital estaven tancats per evitar contagis, i l’obra va adquirir una gran popularitat (en 50 anys, se’n van arribar a fer 16 edicions). A través dels versos, l’autor britànic narra els intents de Venus, deessa de l’amor, per conquerir el jove Adonis, que rebutja constantment les seves temptatives. Venus i Adonis reverteix els rols habituals, de manera que ella s’aboca a l’assetjament i ell s’aferra al rebuig.

Com s’explica l’èxit d’aquest poema de Shakespeare? Segons Sellent, la clau està en “el mosaic de virtuts” present en l’obra. El traductor destaca “la capacitat de fer-nos proper, humà i creïble qualsevol material mitològic extret de la cultura clàssica” i “la barreja d’humor, lirisme i tragèdia mesclats de la forma més eficaç i heterodoxa”. Sellent també defineix el poema com “un text que traspua una sensualitat i un erotisme tan intensos com deshinibits”.