Vendre’s una obra d’art per pagar un hospital

Aquest és el cas del retaule que ara exposa el Museu de Granollers

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

A finals del segle XV, Granollers va encarregar un retaule Gòtic a la família Vergós de Barcelona. Es tractava del retaule de sant Esteve, patró del municipi, que va lluir dins l’església fins el 1775. En aquesta data, les taules es van desar a la parròquia i es van substituir per un retaule barroc. El gòtic ja havia passat de moda, però al retaule encara li quedava molta història.

La història continua el 1914, quan comença la construcció del nou Hospital-Asil de Granollers, ciutat en ple creixement. És aleshores quan la Junta Constructora decideix vendre el retaule, que no estava exposat enlloc i que ajudaria a finançar la construcció del nou hospital, a més de fer possible algunes millores a l’església.

En aquell moment, un altre òrgan, la Junta de Museus de Barcelona, volia evitar que les obres d’art de les parròquies catalanes fossin venudes a l’estranger o es malmetessin per falta de conservació, i van decidir comprar el retaule, que finalment va ser venut el 1917 i que ara forma part de la col·lecció del Museu Nacional de Catalunya (MNAC).

Ara, el retaule torna a casa i el Museu de Granollers exposa deu de les tretze taules que es conserven al MNAC. La directora de l’equipament, Glòria Fusté, explica que l’exposició no només vol posar en valor aquesta obra d’art, sinó també explicar “què va passar a principis del segle XX per tal que la ciutat decidís vendre-se-la”.

La venda d’una obra d’art a canvi de la construcció d’un hospital remet a la discussió entre museus i salut que està tenint lloc entre el MACBA i el CAP del Raval de Barcelona, però Fusté no busca aquest tipus de debat sinó que, retrospectivament, fa una lectura positiva de la venda. Per què? Perquè amb l’arribada de la Guerra Civil, l’església de Granollers va ser cremada i destruïda. Si la Junta de Museus no hagués comprat pocs anys abans el retaule, avui no existiria. Precisament per això, la mostra incideix en la importància d’explicar els canvis del municipi al principi del segle passat.

Qui visiti el Museu de Granollers també podrà veure Afinitats, la mostra permanent sobre les col·leccions del museu, que són molt variades: contenen des de peces d’arqueologia fins a conjunts d’etnografia i numismàtica, passant per art contemporani. L’exposició ho uneix tot, organitzant-ho a través de temàtiques que ens expliquen com a humans, com ara el llenguatge, el conflicte, el sentit o el mite. A més, la sala temporal acull una mostra de fotografies d’Agustí Centelles organitzada per la Fundació Vila Casas, que també versa sobre la Guerra Civil.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació