#Velocirepte18, quan llegir és un repte

3.12.2017

Sentim molt a dir que cal “crear des de la base”, i això és el que fan sovint les biblioteques de Catalunya. A Barcelona, s’ha presentat un projecte que va néixer a la Biblioteca Sagrada Família i que el 2018 s’implementarà a tota la ciutat: el Velocirepte. Us expliquem què és.

El velocirepte que ha dissenyat Enrique Corominas

Serieu capaços de llegir un llibre cada mes durant un any? El 2016, la Biblioteca Sagrada Família va decidir promocionar la lectura entre els seus usuaris a través de reptes mensuals, i per això es van inventar la figura del Velocirepte. Destinat tant a usuaris lectors com a no lectors, el programa ajuda a descobrir obres que altrament els ciutadans potser no haguessin escollit mai.

“És un projecte que neix des de la base”, explica Ramon Bosch, gerent de Biblioteques de Barcelona, que creu que el projecte té prou qualitats com perquè s’expandeixi. Tot plegat va néixer de la institució que dirigeix Mònica Medina a Sagrada Família, on van voler proposar un joc que es pogués fer en família, per tal de “fomentar la lectura però també fidelitzar els usuaris”, relata la directora.

El Veocirepte, doncs, marca un repte que s’ha de comlpir mensualment: llegir una obra al voltant d’una temàtica concreta. Les persones que completin sis reptes tindran un petit obsequi, i les que en completin dotze entraran en el sorteig d’un viatge. Tal com explica Bosch, un dels punts forts de la idea és fer sortir al lector de la seva àrea de confort. Quan anem a la biblioteca, agafem els llibres que sabem que tenen números per agradar-nos. En aquesta iniciativa, en canvi, els lectors estan condicionats per la temàtica mensual.

Tothom qui s’inscrigui rebrà un passaport, una cartilla amb 12 espais. Cada mes, l’usuari haurà d’anar al taulell dels bibliotecaris per tal que li posin el segell conforme ha dut a terme el repte. Així, també es fomenta la interacció entre usuaris i treballadors de biblioteques. Els reptes començaran al gener del 2018 amb llibres de temàtica africana, i altres mesos se’n proposaran alguns relacionats amb monstres, poesia, dones, música, Barcelona, París, menjar, animals domèstics i l’estiu.

Tal com explica Anna Bröll, directora tècnica del consorci de biblioteques de Barcelona, les persones que participin trobaran guies de lectura, comentaris i ressenyes a la web velocirepte.cat, on cada mes penjaran una llista amb títols que s’adeqüen a la temàtica proposada. Tot i així, les obres són orientatives i el lector també pot proposar-ne.

Per cert, la imatge del Velocirepte l’ha dut a terme l’il·lustrador Enrique Corominas, que actualment treballa en les il·lustracions dels llibres de la saga Cançó de gel i foc de George R. R. Martin, l’autor de Joc de Trons.

Etiquetes: