Vells repics, nous batecs

16.10.2018

Sota l’esguard de l’imponent castell, asseguts a la petita terrassa del Bar Turista, sempre hi ha un grup d’avis que veuen passar les hores mentre fan el cigaló i el puro de tarda. És el seu lloc de trobada, l’escenari d’interminables partides de cartes i, de retruc, la primera imatge que tenen de Cardona els forasters quan hi arriben. Desconeixen, però, que fa un temps l’estampa de l’entrada de la vila per l’avinguda del Rastrillo era ben diferent. A la primera casa hi havia, en funcionament, el cinema Modern, un dels punts neuràlgics d’aquest petit poble del Bages. De ben segur que els cardonins que van viure-hi l’època franquista o els primers anys de la democràcia encara recorden aquelles màgiques nits de dissabte i tardes de diumenge, quan Els deu manaments o les Campanades a mitjanit d’Orson Welles repicaven dins del Modern. Que en fa de temps. Malgrat tot, vint-i-sis anys després, a l’antic cinema encara s’hi respira cultura. Vint-i-sis anys després, al mateix indret, l’Auditori Valentí Fuster ha fet bategar de nou el cinema, les arts escèniques i la música.

Manu Guix actuarà el 10 de novembre a l’Auditori Valentí Fuster

Tot és a punt perquè la segona edició dels Batecs Culturals de l’Auditori Valentí Fuster de Cardona es posi en marxa. Aquest semestre, amb un acte programat per a cada mes, s’omplirà de la música del quartet ABBA, de les cançons de Després de tot, el nou disc de Manu Guix, i del concert Nadal 100% Gòspel que oferiran ‘Els Valents’ de La Central de Gòspel de Barcelona. Davant d’aquesta nova programació, les expectatives són ben altes.

Fa poc més d’un any que el prestigiós cardiòleg va reobrir el local on hi havia el cinema Modern per inaugurar l’Auditori i, fins ara, l’acollida ha estat tan positiva que tot fa pensar que seguirà pel mateix rumb. La primera edició dels Batecs Culturals, que va constar de sis espectacles de teatre, música i cinema, va ser un èxit. A la inauguració –el Primer Batec Cardoní en homenatge al cinema Modern– o al concert d’Els Amics de les Arts, per exemple, es van omplir les 401 butaques d’aforament que tenen la platea i la graderia.

“La cultura –explica Mònica Sala, responsable de la programació cultural a l’Auditori Valentí Fuster– és un element imprescindible per a la salut integral, ja que beneficia el benestar personal”. Tant és així que els Batecs Culturals són una de les tres potes que sostenen el nou auditori: divulgació científica i educació en salut, per una banda; desenvolupament d’un turisme de reunions d’empreses i congressos, per l’altra, i, per últim, desenvolupament d’una programació cultural estable i de qualitat. Vet aquí el nom del cicle, Batecs Culturals, que vincula les humanitats amb el relat de salut que vol transmetre l’entitat.

L’objectiu, diu Mònica Sala, “és que els cardonins i les entitats culturals amateurs de la vila se’ls sentin seus i que, alhora, els pobles de l’entorn –tant del Bages, com del Berguedà, com del Solsonès– puguin asseure’s a les butaques i gaudir”. I molt aviat podrem comprovar si la fita es compleix. Després de l’aturada estiuenca, l’Auditori Valentí Fuster torna a bategar amb força, aquesta vegada amb tres propostes musicals perquè la sang arribi a tot arreu.

El nou programa

El 27 d’octubre, a dos quarts de nou, acollirà la música dels conegudíssims ABBA, un dels grups de més fama dels anys 70 i 80. La màgia del quartet suec, i per això se’n fa un tribut, és que, quaranta anys després del seu moment d’esplendor màxim, tothom se sap Dancing Queen, Gimme, Gimme, Gimme!, Mamma Mia i tota una pila d’èxits al peu de la lletra. Han quedat impregnats en la memòria col·lectiva i no tan sols han marcat una generació sinó que han aconseguit que el seu llegat i la seva vigència siguin infinits. No és estrany, doncs, que a hores d’ara, amb un gran nombre d’entrades venudes, es prevegi que l’homenatge musical i escènic d’ABBA- The New Experience sigui un espectacle rodó.

Per altra banda, el gran boom d’Operación Triunfo també ha arribat, en certa manera, a Cardona. Si bé no hi aniran ni l’Alfred ni l’Amaia,  la mediatització del programa televisiu és un reclam per a l’espectador, ja que l’espectacle estrella dels Batecs Culturals és la presentació del disc Després de tot del popular compositor, cantant i pianista Manu Guix. Després de cinc anys de silenci discogràfic, el 10 de novembre actuarà a l’Auditori acompanyat de la qualitat musical i artística de la seva banda habitual, formada per Jordi Roquer (guitarra), Jordi Franco (baix), Toni Pagès (bateria), Oriol Cuscó (saxo) i Jaume Peña (trompeta). No espereu, per tant, trobar-hi els èxits d’OT, sinó un recull de tretze cançons vitals i optimistes que es mouen entre el pop i el soul d’autor.

Per tal de potenciar els artistes de proximitat com la SSM Big Hand o la Camerata Bacasis i Miquel Coll, que van actuar al Valentí Fuster el curs passat, el darrer espectacle del cicle serà un reconeixement al gòspel. La finalitat de portar Nadal 100% Gòspel d’‘Els Valents’ de la Central de Gòspel de Barcelona a Cardona és transmetre l’essència d’aquesta música, difondre una cultura diferent –des del gòspel més autèntic de l’església afro-americana fins al més actual– i explicar el missatge nadalenc que hi ha rere cançons com Oh happy day! o els temes de Kirk Franklin o Fred Hammond. Ells, Els Valents, són una petita representació de nou veus, banda musical i director d’un total de cent quaranta persones que formen la Central de Gòspel, una plataforma musical cristiana impulsada per Johanan Marín, Noemí Pasquina i Toni Lara, en col·laboració amb l’Esglèsia Evangèlica de Cardona.

Els Valents actuaran a l’Auditori Valentí Fuster l’1 de desembre

De cara a la programació del següent semestre, que s’anunciarà entre desembre i gener, queda pendent tornar a incloure cinema, arts visuals, dansa i espectacles de públic familiar que en aquesta edició han quedat eclipsats per la música. Mentre que el preu de les entrades pels dos primers espectacles oscil·la entre els 14 i els 18 euros, al concert Nadal 100% Gòspel es farà taquilla inversa. Tot plegat per recuperar l’esperit festiu i cultural que es vivia, durant les vesprades del cap de setmana, al cinema Modern.

Han passat els anys i, com tot, Cardona ja no és el que era. De vegades, però, encara s’hi senten repicar les Campanades de mitjanit.